Dandomain i oprør mod DotDK-støtte

Skiftet fra DK Hostmaster til DotDK er forbundet med så store administrative problemer, at det bør annulleres. Derfor meldte Dandomain sig i dag ud af brancheforeningen DKregistrar.

Hostingfirmaet Dandomain har meldt sig ud af foreningen DKregistrar.

Det skyldes, at Dandomain ikke deler resten af foreningens holdning om at pege uforbeholdent på DotDK som administrator for det danske domæne.

»Det lader til, at foreningens eneste formål går ud på at pege på den nye udbyder. Og det ønsker vi ikke. Derfor har vi meldt os ud i dag,« siger Ken Boye, der er medindehaver af Dandomain.

Afgangen møder ærgelse og undren hos foreningen.

»Det er beklageligt, at Dandomain har meldt sig ud. Jeg har ellers sendt et spørgeskema ud til alle medlemmer for at finde ud af deres holdning, og der er den klare holdning, at der er mest opbakning til den løsning, som DotDK har præsenteret,« siger Peter Larsen, der er formand for DKregistrar.

Om mindre end en måned skal telestyrelsen tage endelig stilling til, om det er DotDK, der skal have lov til at overtage administrationen af .dk. Det beror især på en række støttetilkendegivelser.

Især DKregistrar har udvist støtte til fordel for de nye administratorer. Og den støtte forsvinder ikke med Dandomains farvel. Ifølge formanden er der ikke andre medlemmer, der har valgt at følge Dandomains eksempel.

Mange grunde

Tilbage i Randers, hvor Dandomain har til huse, har man ellers mange årsager til, at andre bør være kritiske ved en ny aktør.

Overordnet set er Ken Boye bekymret for selve overgangen fra et system til et andet. Han er skråsikker på, at det vil medføre problemer for hans kunder. Men også den efterfølgende daglige drift giver han skrupler.

Han er ikke begejstret ved tanken om, at Dandomain skal overtage kontraktforholdet i forlængelse af overgangen fra "sole" til "shared" registry.

»Det ser jeg ikke som vores primære område. Og grunden til, at jeg er bekymret, er, at det vil medfører en stor arbejdsbyrde for os. Og jeg har svært ved at se, hvordan vi skal tjene penge på den øgede arbejdsbyrde. Det her kommer til at betyde meget mere arbejde for os. Rigtigt meget,« siger Ken Boye.

Overgangen fra "sole" til "shared registry" betyder også, at registrarerne køber domænerne engros og sælger den videre med en mulig fortjeneste til slutbrugerne. Ken Boye tror, at nogle af hans kollegaer simpelthen er blevet "overtalt" til at støtte den nye model på grund af udsigten til forøget fortjeneste.

Også flere udgifter

Hos DKregistrar afviser Peter Larsen, at det skulle være en potentiel mulighed for at tjene mere på dk-domæner, der ligger bag foreningens støtte til DotDK. Ifølge ham vil overgangen fra "sole" til "shared registry" også være forbundet med en masse udgifter for registrarene.
Foreningens støtte skyldes helt andre ting.

»Det er hele det tekniske område. Det er den internationale standard, og det er den forbedrede redundans. Det er alt det sexede, som man ikke lige kan se. Jeg kan godt forstå, at det kan være svært for en almindelig domænebruger at se det, men der er vitterligt himmel og hav til forskel på det to løsninger,« siger Peter Larsen.

Sådan ser Ken Boye ikke på det.

»Jeg har haft et godt forhold til DK Hostmaster i mange år. Man kan også se, at de nu er villige til gå i dialog og tage i mod kritik. Det hænger selvfølgelig sammen med, at de er presset. Men det viser bare, at det altid er sundt med lidt konkurrence, der give folk et spark bagi. Med DK Hostmaster ved man, hvad man har. Det kan godt være, at der sidder nogen fremsynede folk over på den anden side. Men det har bare være sparsomt med informationer fra dem, så vi ved ikke helt, hvad vi får,« siger Ken Boye.

Uanset hvem der render med udbuddet, så skaber splittelsen ærgelse.

»DKregistrar handler om meget andet end udbuddet, og om man kan lide enten Difo eller DotDK. Derfor er det dobbelt ærgerligt, at de melder sig ud nu, for vi er kun i opstartsfasen,« siger Peter Larsen om foreningens arbejde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere