Artikel top billede

Sådan er Windows 8

Den første betaversion af Windows 8 kommer først til efteråret, men mange oplysninger om det nye operativsystem er allerede sluppet ud.

I de seneste uger og måneder er der lækket mange oplysninger om det kommende operativsystem Windows 8. En meget tidlig udviklerversion skulle ligefrem være sluppet ud på nettet. Der kan stadig nå at komme mange ændringer inden den færdige version bliver klar til næste år. Men der tegner sig efterhånden et rimelig tydeligt billede af Windows 8.

Inden vi begiver os ud på rygtemarkedet kan vi starte med de informationer, som Microsoft selv har sluppet ud. Microsoft fortalte i januar at Windows 8 både kommer i en almindelig x86-udgave og i en ARM-version.

På Consumer Electronics Show har Microsoft vist en tidlig udgave af Windows 8 på ARM-chips fra Nvidia, Qualcomm og Texas Instruments og på kommende x86-SOC'er (System on a Chip) fra Intel og AMD.

Microsoft viste en Windows-klient med hardwareaccellereret grafik og medieafspilning, Internet Explorer 9, USB-understøttelse, printer-styring og andre funktioner, som man kender fra normale computere. Kontorpakken Microsoft Office kører nu også direkte på ARM-processorer.

Det mobile Windows Phone kører allerede på ARM, men det kommende Windows 8 bliver den første fulde version af Windows der understøtter ARM-platformen. Den er angiveligt rettet mod mobile enheder – ikke mindst tavlecomputere. Det ventes at Windows 8 bliver frigivet samtidig til x86- og ARM-platformen.

Senere kom det frem, at Microsoft også samarbejder med ARM om at udvikle helt nye chiparkitekturer der er optimeret til Windows.

ARM udvikler primært processorer til mobiltelefoner og andre mobile enheder og har ikke sine egne fabrikker. I stedet kan andre firmaer erhverve en licens til at fremstille firmaets processorer. Det anslås at 98 procent af alle mobiltelefoner indeholder en ARM-processor. Disse chips er relativt simple og har et meget lille strømforbrug.

Henter inspiration fra mobil-verden

Men hvad kan vi så forvente os af dette nye Windows 8? En af de første lækager beskrev en ”system reset” funktion i Windows 8, hvor man kan føre systemet tilbage til de oprindelige fabriksindstillinger. Et screenshot er lækket hos Win7China.

Det skulle angiveligt kun tage få minutter at gennemføre et sådan system reset, som bruger en separat partition på harddisken.

Forleden kunne de to Windows-eksperter Paul Thurrott og Rafael Rivera præsentere en serie af billeder, der tyder på, at Microsoft vil hente inspiration fra sit mobile operativsystem og fra sin kontorpakke.

Thurrott og Rivera har blandt andet afsløret en tidlig version af login-skærmen fra Windows 8, som ser ud til at være hentet direkte fra Windows Phone 7. Den viser et baggrundsbillede (som man selv kan skifte), dato og tidspunkt samt forskellige ikoner til strømstyring.

På tablet-enheder skulle der også være mulighed for at logge på ved at tegne et mønster, ligesom det kendes fra Android-enheder.

Der kommer også en funktion hvor man kan styre afspilning af musik direkte fra login-skærmen, selvom maskinen er låst.

En anden og måske mere interessant afsløring fra Thurrott og Rivera er, at Microsoft har hentet det kendte ribbon-interface fra Office og nu vil overføre det til Windows Explorer.

Markedsplads og beskyttelse mod malware

Der går mange andre rygter om de nye funktioner i Windows 8. Det skulle blandt andet indeholde et nyt og meget hurtigt dvale-system, hvor computeren gemmer alle åbne dokumenter og aktive processer og går i dvale på 3-6 sekunder.

Paul Thurrott og Rafael Rivera har samlet en række andre lækager og skærmbilleder fra rundt omkring på nettet. De viser blandt andet at Microsoft nu har indbygget SmartScreen direkte i Windows Shell. SmartScreen er en funktion i IE9, der skal beskytte mod download af malware i browseren.

Men malware kan selvfølgelig slippe ind på computeren af andre veje eller gennem andre browsere – derfor giver det god mening at indbygge SmartScreen direkte på operativsystem-niveau.

Her er der altså tale om et ekstra sikkerhedslag, som skal supplere firewall, antivirus og de andre beskyttelsesprogrammer på computeren.

Der er også sluppet billeder ud af den kommende Windows App Store. Der er lidt tvivl om, hvorvidt billederne faktisk er ægte eller ej, men det skulle være sikkert at der faktisk kommer en markedsplads for applikationer i Windows 8. Det er en ide, som Microsoft selvfølgelig har hentet hos Apple.

Men det er uvist, hvilke krav Microsoft vil stille til applikationerne, og hvor mange procent af salgsprisen der går i lommerne på softwaregiganten. Fordelen ved at handle i en app store er selvfølgelig, at man hurtigt og nemt kan finde programmerne, og samtidig være sikker på at de er fri for malware – her har Google dog haft problemer med sit Android Market, hvor der er sluppet malware ind.

Blandt de andre nyheder i Windows 8 er en såkaldt History Vault, som angiveligt samler de eksisterende backup- og gendannelses-funktioner i en ny indpakning. Der skulle også være en ny og hurtigere installationsfunktion, hvor det også skulle være lettere at gendanne systemet.

En anden og meget interessant nyhed er muligheden for at mounte ISO-imagefiler direkte uden at skulle pakke dem ud eller brænde dem til en disk først. Det kan man allerede med særlige værktøjer, men nu bliver det indbygget i operativsystemet.

Hos ZDNet kan man også se flere skærmbilleder fra den aktuelle udviklerversion af Windows 8, herunder en ”tile” funktion i opgavebjælken og en hurtig genvej til at skifte mellem brugerkonti.

Ny browser kører ikke under Vista

En stor del af vores dagligdag foregår efterhånden inde i browseren og derfor er det interessant at se hvilken browser Microsoft vil levere sammen med Windows 8. I denne uge kom den første platform preview af Internet Explorer 10 og det skete blot fire uger efter lanceringen af IE9. Der spekuleres nu på at IE10 kan blive standardbrowseren i Windows 8. Så IE10 giver også et godt blik på, hvordan Windows 8-oplevelsen bliver.

I den forbindelse er det bemærkelsesværdigt, at IE10 kun kører under Windows 7. Browseren kan altså ikke køre under Windows Vista eller ældre versioner. Microsoft har bekræftet, at den færdige version heller ikke kan installeres på en Vista-computer. Det er helt i tråd med Microsofts politik, hvor man fjerner understøttelsen for de gamle platforme. IE9 kan heller ikke køre under XP.

Det ventes at den første offentlige betaversion af Windows 8 kommer i september måned. Det passer med, at den færdige version skulle være klar omtrent et år senere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere