Pirater betaler 9000 kroner til Zentropa for film

Zentropa skovler ind på ulovlig download af Lars Von Trier-film.

Mere end 600 tyskere har betalt 9000 kroner til det danske filmselskab Zentropa, efter de blev truet med at blive sagsøgt for det femdobbelte beløb. Tyskerne har angiveligt hentet filmen Antichrist ulovligt.

Dermed har pirater i sidste ende betalt mere for Lars Von Triers anmelderroste film, end Zentropa har fået via dvd-salg, biografvisninger og video, skriver Politiken. I alt har tyskerne spyttet 5,5 millioner kroner i kassen.

"Det er rart at have at gøre med et samfund som det tyske, der tager det her seriøst. Hvor den, der bliver krænket, har mulighed for at gå efter den, der krænker. Det kan man jo ikke i Danmark," siger Peter Aalbæk, direktør for Zentropa.

I sidste uge sagde Frank Hvam og Casper Christensen, at pirater frit kunne downloade "Klovn: The Movie", og at de oftere er blevet snydt af branchen end af pirater. Ironi eller ej, sagen er lidt speget, eftersom Zentropa faktisk har produceret de to komikeres nye film.

 

Forskel på Danmark og Tyskland

I Tyskland kan borgerne gøres ansvarlig for andre personers ulovlige download af ophavsretsbeskyttet materiale - for eksempel af filmen Antichrist. Det blev slået fast i en dom i maj i år, som du kan læse mere om i denne ComON-artikel. Borgerne forventes at knytte password til trådløse netværk, men forventes ikke konstant at opdatere med den nyeste firmware til routeren.

I Danmark har flere domme for to år siden fastslået, at borgerne ikke kan gøres ansvarlige for, hvad andre eventuelt kan have benyttet deres åbne, trådløse netværk til. Dermed kræver det mere end IP-adresser som bevis ved retssager mod formodede pirater. Derfor må Antipiratgruppen bede fogeden om at beslaglægge bevismateriale som computere og harddiske, når de mistænker en person for at fildele ulovligt.

Flere danske filmselskaber har ifølge dr.dk bedt politikerne om at gøre borgerne ansvarlige for nettrafik på IP-adressen. Fridthjof Film, der har lavet "Blå mænd" og dokumentaren "Armadillo", er blandt underskriverne.

 

Dyr brevmodel

Som ComON løbende har beskrevet, er en arbejdsgruppe under Kulturministeriet i gang med at se på, hvordan Danmark kan sætte ind over for ulovlig fildeling. Gruppen forventes at anbefale brevmodellen, hvor fildelere modtager to advarselsbreve, hvis der er blevet fildelet ophavsretsbeskyttet materiale over deres IP-forbindelse.

Udvalget skulle oprindelig have været færdigt med deres arbejde i september, men flere problemer stod i vejen. Blandt andet har teleselskaberne og Forbrugerrådet ment, at brevmodellen var for vidtgående uden dokumenteret effekt. Alene i systemudgifter vil modellen koste 10 millioner kroner - og det er endda fraregnet udgifter til at etablere et system, der kan spotte trafikken på det mobile internet.

Medlemmerne i udvalget - der er domineret af rettighedshavere, men også tæller andre organisationer - har ikke kunnet blive enige om, hvem der skal betale regningen for brevmodellen. Staten har ikke sat penge af til at sende brevene.

ComON spurgte inden jul Kulturministeriet, hvornår udvalget forventes at være færdigt, men det var uklart. Næste møde finder sted på et tidspunkt i det nye år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere