En ny undersøgelse fra it-fagforeningen Prosa og jobdatabasen StepStone viser at kravene til it-medarbejdernes faglige kompetencer er steget markant i de sidste tre år. De danske virksomheder ansætter stadig flere it-folk med en mellemlang eller lang videregående uddannelse. Der er især stor efterspørgsel efter professions-bachelorer, bachelorer, kandidater og ph.d'ere.
To ud af tre af de adspurgte virksomheder svarer, at de i »høj grad« eller »nogen grad« har oplevet en stigning i de faglige og praktiske it-kompetencer i de sidste tre år. Et stort flertal af virksomhederne forventer ligeledes, at kravene vil fortsætte med at stige i de kommende tre år.
I samme periode er antallet af autodidakte og erhvervsuddannede som ansættes i it-jobs faldet med henholdsvis 65 og 31 procent, mens der ansættes 49 pct. flere kandidater og 45 pct. flere med mellemlange uddannelser.
»Det vil blive et stort problem for it-branchen og it-arbejdsmarkedet, at der er så stor ubalance mellem, hvilke kompetencer der kommer ud fra uddannelsesinstitutionerne og hvilke kompetencer arbejdsmarkedet efterspørger. Prosa vurderer, at den bedste måde at løse dette balanceproblem på, er, at oprette en it-faglig professions-bacheloruddannelse,« siger Mads Kellermann, faglig sekretær i Prosa.
Fagforeningen mener at undersøgelsen dokumenterer, at der bliver uddannet for mange på de korte videregående uddannelser og for få på professionsbachelor-, bachelor-, kandidat- og ph.d. niveau. Hos StepStone er man enig i konklusionen.
»Der er ingen tvivl om, at fokus på it-fagligheden skal øges. Tendensen er, at virksomheder ikke alene i Danmark, men også i Europa, møder store udfordringer i at finde kandidater inden for it-faget. Det er her vi ser de første flaskehalsproblemer som følge af den faldende ledighed. Derfor støtter vi alle tiltag, der fører til, at vi bedre kan hjælpe vores kunder med at finde de rette kandidater, når de rekrutterer,« siger Morten Heuing, adm. direktør i StepStone.