Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Autodidakt programmør startede karrieren som 12-årig

Det er ikke nødvendigt med lange uddannelser for at klare sig i it-branchen. Det mener 17-årige Jesper Kampmann Madsen, der har lanceret web-portaler og hjemmesider, siden han fyldte 12 år.

17-årige Jesper Kampmann Madsen gider ikke at gå i skole. Han har bedre ting at tage sig til.

Den unge fynbo blev hurtig klar over, at hans fremtid skal have noget med webdesign og programmering at gøre, så den drøm begyndte han allerede at forfølge som 12-årig. Og i dag har han stribevis af programmør-bedrifter bag sig - og endnu flere i støbeskeen.

Som 12-årig begyndte han på egen hånd at lege med PHP og MySQL, og siden hen er tingene gået hak i hak. Han har gjort folkeskolen færdig, men så har han heller ikke tænkt sig at bruge mere tid på skolebænken lige med det samme.

Har dine forældre ikke forsøgt at lokke dig til at tage en uddannelse?

»Jo, men det gider jeg ikke. Jeg mener ikke, der er behov for det. For hvorfor bruge to år på at lære noget, som man ved i forvejen, når jeg kan bruge de to år på at lære at opstarte et firma?,« lyder det fra Jesper, der også er kendt som JayKay.

Så nu har far, mor og resten af familien valgt at støtte op om Jespers foreløbige karrierevalg. Og de er ret stolte over ham, mener han selv. Det kan de have god grund til.

Fascination af Freeway

Lang tid før Jesper Kampmann Madsen overhovedet havde mulighed for at få undervisning i de gængse program-sprog, følte han sig hjemmevant med det meste. Han kan programmere PHP, ASP.NET, Java, Javascript, Visual Basic6/.NET, hvor han holder sig til MySQL-database. Og han lærer stadig.

»Det hele startede jo med, at jeg fandt frem til Freeway.dk. Jeg elskede simpelthen deres sites, deres designs og selve idéen med firmaet. At de selv lavede portaler. Jeg blev hurtigt opsat på det, og gik i gang med at finde idéer til websites, fandt mig en webdesigner og programmerede selv,« fortæller Jesper Kampmann Madsen, der har fået sine færdigheder ved surfe rundt på nettet - og spørge løs.

I dag er det ham, der hjælper andre nybegyndere på forskellige fora på nettet, men tiden går mest med at udvikle portaler og andre hjemmesider i firmaet JayKay, som han startede for over et år siden sammen med sin far og to kammerater. Produktionen har især været fokuseret på web-portaler.

Portalerne bliver udviklet og lanceret efter "trial-and-error"-princippet. For eksempel fik portalen Unitepeople, der var en Arto-lignende portal, ikke vind under sejlene. Bedre er det gået med RadioOne.dk, der er et radioindeks over netradioer på nettet. Den hjemmeside er blevet solgt sammen med ShowYourLove.dk og spilsiden SpilUs.dk. Portalen Weeboo.dk, der er en dansk portal, som samler nettets forskellige filmtrailers og online-tv i et AJAX framework har Jesper Madsen også opbygget og solgt videre. Et af de seneste skud på stammen er 1000kroner.dk, der skal give kontant belønning til brugere, som tilmelder sig nyhedsbreve.

Konstante idéer

Og listen med idéer hjemme på tegnebordet fortsætter med at vokse. Hver gang man taler med den selvlærte programmør, nævner han nye idéer til web-tjenester, som han vil berige det danske cyberspace med.

Listen rummer idéer til nyhedsmedier, konkurrencesider og meget andet. Næste konkrete skud på stammen bliver en hjælpe-side til henholdsvis Arto, MySpace og Facebook. Tanken bag de mange idéer er at få fat i så mange forskellige målgrupper, at annoncørene begynder at vise interesse.

»I øjeblikket roder mig og min partner Dennis Pedersen med et babe-site med rigtige modeller og et online medie for alle, hvor man kan finde partnere, reklame-pladser og lignende. Jeg vil helst ikke sige for meget, da koncepterne er unikke. Så er vi også i gang med MoonTower, som bliver i samarbejde med gratis-ting.dk med deres 100.000 daglige besøgende« fortæller den nu 17-årige programmør.

Moontower er en virtuel 2d-chat, hvor brugernes avatar kan styles og chatte med andre.

Mange af dine projekter gennem tiden minder om eksisterende koncepter (for eksempel Arto og Netstationen.dk). Skal man ikke være mere original for at få succes?»

»Både og. Vi har også unikke koncepter ind i mellem, men spørgsmålet er nærmere, hvad skal vi gøre for at overvinde de nuværende konkurrenter? Det har vi kigget nærmere på, og vi kan kun satse på det. Man skal ikke holde sig tilbage, hvis man har en god idé, som ingen af de andre har,« siger Jesper Kampmann Madsen.

Fri fugl

Op til sin 17-års fødselsdag i februar begyndte han dog at tvivle på, om de mange initiativer på kort sigt ville give afkast, fordi markedsførings-budgettet ikke var stort nok. Så han tog arbejde hos et københavnsk web-bureau og satte sine egne projekter på stand-by.

Tilværelsen som timeansat varede dog ikke mere end tre måneder, og nu er han tilbage på sporet og fast besluttet på at skabe sin egen forretning - selv om han på nuværende tidspunkt hverken er gammel nok til at stifte selskab eller tage et lån.

Når han om under et år bliver myndig, så er det præcis de to ting, han vil gøre for at give drømmen om at blive selvstændig til virkelighed. Indtil videre må han nøjes med almisser fra mor og far og med de beløb, som de nuværende projekter kaster af sig.

»Nu har jeg jo lige opsagt mit job, og er nærmest startet forfra, men ind videre satser vi på minimum 4.000 kroner udbetalt om måneden på Codecity på google-reklamer. Vi satser stærkt på 40-50.000 kroner om måneden på MoonTower, da det er gennemført og projektplanen er i top, og vi har mange samarbejdspartnere som er vilde med idéen«.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere