Her er beviserne for Intels monopol-misbrug

I maj blev Intel idømt en rekordbøde på otte milliarder kroner for monopol-misbrug. Nu har EU lagt beviserne frem.

EU-Kommissionen udstedte i maj måned en bøde på intet mindre end otte milliarder kroner til Intel for brud på konkurrencereglerne. EU mener at Intel har givet pc-producenter og forhandlere skjulte rabatter på betingelse af, at de kun køber processorer fra Intel. Chipgiganten har også betalt for at forsinke lanceringen af produkter fra konkurrerende firmaer. Intel har efterfølgende appelleret afgørelsen.

Nu har EU fremlagt en del af den dokumentation og de beviser, som afgørelsen bygger på. I bevisbunken er blandt andet en intern Dell-præsentation fra 2003, som understreger at det vil få alvorlige konsekvenser hvis Dell begynder at købe processorer fra AMD. EU mener at Intel har givet rabatter til Dell fra 2002 til 2005 på betingelse af, at Dell kun handler hos Intel og ikke hos AMD.

Der er også interne HP e-mails, som viser at pc-firmaet var forpligtet til at købe 95 pct. af sine processorer til firma-computere fra Intel i perioden fra 2002 til 2005. Igen har Intel lokket med rabatter for at holde konkurrenten ude.

I samme periode har NEC fået rabatter mod at dække 80 pct. af sit cpu-behov hos Intel, og der foreligger e-mails fra Lenovo, som viser at firmaet så sent som i 2007 fik rabatter mod at købe alle processorer hos Intel.

Den største pc-forhandler i Europa, Media Saturn Holdings, var også forpligtet til, kun at sælge Intel-processorer fra 2002 til 2007.

Blandt dokumentationen er også e-mails fra Acer, som viser at firmaet blev presset til at udskyde lanceringen af en notebook med AMD-processor. Det samme skete hos Lenovo.

Intel har forsøgt at holde aftalerne skjult ved at sørge for, at de vigtige dele kun er indgået som mundtlige aftaler, mener EU, som derfor baserer sin bevisførelse på interne e-mails og præsentationer fra pc-firmaer og forhandlere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere