HP-spionage stikker dybere end først antaget

En hemmelig undersøgelse afslører nu, at Hewlett-Packards spionage af egne bestyrelsesmedlemmer, samt journalister fra CNET og Wall Street Journal, er mere omfattende og grundigere planlagt end hidtil antaget.

Det kniber efterhånden med at tro på de uskyldige udmeldinger fra HP i sagen om firmaets overvågning af en række journalister og bestyrelsesmedlemmer. I hvert fald hvis man skal tro en ellers hemmelig undersøgelse, der netop har fundet vej til avisen The New York Times.

Avisen beskriver, at den hemmelige undersøgelse peger på, at HP's overvågninger næppe begyndte som et intern, legalt projekt i et forsøg på at finde en presselækkage i egne rækker. Overvågningerne omfattede tværtimod ufine metoder fra begyndelsen.

Ifølge New York Times fortæller anonyme kilder med indsigt i den hemmelige undersøgelse, at HP fra overvågningens første stade tilbage i 2005 omfattede ulovlig indsamling af private telefonsamtaler. Desuden blev der fra starten foretaget direkte overvågning af en række af virksomhedens egne bestyrelsesmedlemmer og af journalister fra CNET og Wall Street Journal. De var alle under mistanke for at lække fortrolige oplysninger om HP, der blandt andet handlede om selskabets startegi.

I sidste uge kom det desuden frem, at Statsadvokaten i Californien er gået ind i sagen og nu er i gang med at afdække, hvor dybt spionagen stikker, og i hvillket omfang HP har brudt loven.

Den Føderale Handelskommission i USA har allerede tilkendegivet, at HP's indsamling af teletonlister fra bestyrelsesmedlemmernes private samtaler ikke er tilladt.

CNET viger da heller ikke tilbage med at tale sine journalisters sag og beskylder HP for brud på privatlivets fred og forsøg på at undergrave journalisters ret til at beskytte kilder. Kilder, som ifølge HP har videregivet fortrolige oplysninger om virksomheden til medierne og dermed offentligheden.

De anonyme kilder, som citeres af New York Times, fortæller, at HP ikke blot gik så langt som til at hyre privatdetektiver, der skulle overvåge de mulige skyldige i lækagen. Detektiverne blev også sat til at plante software i en unavngiven CNET-journalists computer, der kunne give tilbagemeldinger til detektiverne om journalistens øvrige mailkorrespondance. Softwaren blev plantet i en mail, som detektiverne afsendte under falsk varebetegelse. Ved at udgive sig for at være en anonym kilde med oplysninger om HP, fik de adgang til journalistens mail og computer. Det førte dog aldrig til noget, da journalisten ikke sendte de oplysninger videre, som detektiverne havde lækket.

HP begyndte de ulovlige overvågninger blot to måneder efter, at The Wall Street Journal i januar 2005 offentliggjorde en artikel med fortrolige oplysninger om tidligere bestyrelsesformand og direktør for HP Fiorinas kommende farvel til virksomheden.

Hvad der er årsag til, HP's egne advokater ikke har gjort opmærksom på, at overvågningerne var ulovlige og dermed sat en stopper for dem, er endnu uvist. I sidste uge måtte bestyrelsesformand Patricia Dunn dog forlade sin post som følge af den kritik, hun har mødt for sin håndtering af sagen. Det er da også hende, der menes at have sat overvågningerne i gang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere