Børns brug af computerspil harmonerer fint med andre aktiviteter som venner, sport og bøger - faktisk er computerspillende børn mere socialt aktive end kammeraterne. Det viser rapporten »En digital barndom«, som er udarbejdet af det norske Institut for Opvækst, Velfærd og Aldring.
De norske resultater stemmer overens med en dansk rapport fra Medierådet for Børn og Unge, som blev udgivet i marts 2004. Den konkluderer at computerspil overvejende skal ses som et positivt element i børn og unges legekultur.
Men der er alligevel grund til bekymring, mener Karsten Gynther, der er formand for Medierådet.
»Der findes ingen entydige resultater på, at computerspil er skadelige. Faktisk er der også meget godt at hente i computerspil. Men nogle børn og unge benytter spillene i så stort et omfang, at der er risiko for at udvikle en form for afhængighed, der kan få betydning for deres sociale liv«, siger Karsten Gynther.
Medierådet for Børn og Unge efterlyser en debat, så en stor gruppe børn og unge ikke lades i stikken.
Den norske rapport viser at halvdelen af forældrene aldrig spiller computerspil med deres børn og derfor mangler viden om børnenes spil-aktiviteter.
»Computerspil er en oplagt mulighed for forældrene til at få indsigt i børnenes aktiviteter og interesser. Derfor opfordrer vi forældre til at tage aktivt del i børns brug af computerspil«, kommenterer Claus Due, der er formand for Multimedieforeningen
Sidste år åbnede spilfirmaernes brancheorganisation en hjemmeside, spilpolitik.dk, som blandt andet indeholder gode råd til forældre om computerspil.
Medierådet har netop åbnet sin egen hjemmeside, hvor forældre kan læse om, hvordan de skal forholde sig til børn og unges brug af computerspil.
Samtidig har Medierådet produceret en dokumentarfilm om to drenge, der spiller computerspil op til 50 timer om ugen. Filmen følger de to drenge i deres forsøg på at holde fem spillefrie dage.
»Det er en tankevækkende film om to unge fra velfungerende hjem, der fravælger alternative fritidsinteresser til computerspillene. De er et eksempel på, at det kan være fornuftigt at opstille regler for børn og unges brug af computerspil«, siger Karsten Gynther.