Dagens computere er som bekendt baseret på silicium-kredsløb, men fremtidens maskiner ser måske helt anderledes ud. Ihvertfald hvis man skal tro en britisk forsker, der arbejder med computere baseret på kemiske processer. Det skriver Prosa.
Andrew Adamatzky fra University of West England vil udnytte bølger, der bevæger sig gennem en beholder med kemikalier til at udføre beregninger.
Den enkelte bølge dannes ved at udløse kemiske reaktioner og kommer til at fungere som informationsbærer. En beholder kan rumme tusindvis af bølger, og når de interagerer med hinanden, kan det udnyttes til komplekse beregninger.
På det punkt, hvor bølgerne mødes, dannes en ny kemisk reaktion, som repræsenterer resultatet af beregningen.
IBM skulle allerede være interesseret i teknologien. Selvom beregningerne foregår langsommere end i silicium, så er fordelen at den kemiske computer er billig at producere og meget robust.
Adamatzky forestiller sig ligefrem, at man kan fremstille kemiske robotter, der ligner kunstige amøber i væskeform uden fast størrelse, der kan splitte sig selv i flere mindre robotter, som stadig vil fungere uafhængigt af hinanden.
"Du kan ikke dele din laptop i to og forvente at begge dele fungerer derefter; men det kan du gøre med en reaktion-diffusion processor," siger Adamatzsky til BBC.
Der er flere andre muligheder for at konstruere kemiske computere. Der tales blandt andet om at bruge polymer-molekyler, som ændrer form afhængig af input. Der arbejdes også på metabolske computere, som bruger reaktioner der kendes fra den levende celle.