Derfor køber staten ikke TDC

End ikke socialister er vilde med at få TDC tilbage i statens fold.

"Det ligger slet ikke i kortene."

Sådan svarer SF's Hanne Agersnap, da ComON spørger, om Danmarks rød/grønne parti kunne tænke sig, at staten tilbagekøbte telegiganten, som blev privatiseret for 13 år siden, men nu står over for at blive sat til salg.

I sidste uge satte aktiemajoritetsejerne af TDC - kapitalfondene - omtrent 25 procent af TDC's aktier til salg, hvoraf TDC køber en del af aktierne for at højne aktieværdien. Det er påbegyndelsen af salget af TDC og dermed får staten sandsynligvis mulighed for at eje telegiganten igen.

"Det er lidt tankespindsagtigt, for vi ville aldrig have råd til det," mener Hanne Agersnap.

SF skriver ellers i sit principprogram, at partiet går ind for "forskellige former for fælleseje og råderet over de vigtigste produktionsmidler."

Selv hvis man drejer helt til venstre og spørger Enhedslisten, møder man nøl. Det socialistiske folketingsmedlem Per Clausen mener, at fællesskabet burde eje et net, som tilbød hurtig internetadgang til alle danskere - og til en rimelig pris. Han sammenligner internetadgang med muligheden for at køre rundt på veje og sende breve.

Et eventuelt køb af TDC burde dog afhænge af prisen, siger han.

"Der skal man sikre sig, at man ikke betaler en urimelig overpris og derved sikrer kapitalfondene et endnu større overskud," siger Per Clausen, som grundlæggende mener, at det var en fejltagelse at privatisere TDC i sluthalvfemserne.

Kapitalfondene købte for fem år siden selskabet, men er nu gået i gang med at afhænde telegiganten igen med et pænt milliardoverskud. Modviljen mod at bidrage til overskuddet er dog ikke Per Clausens eneste anke. For et par år siden ville han med det samme have svaret ja, hvis nogen spurgte, om staten burde købe TDC tilbage. Nu er han usikker. Måske burde staten i stedet eje et trådløst netværk for at sikre hurtigt, landsdækkende internet frem for det gamle kobber, siger han.

 

Venstre glade for TDC-privatisering

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) sagde tidligere i år, at det var en fejl at sælge TDC's kobbernet i halvfemserne. Hvis man spørger regeringspartneren Venstre, om staten skal købe TDC tilbage, så kommer svaret prompte:

"Nej," siger Venstres teleordfører Torsten Schack Pedersen med udråbstegn og tryk i stemmen.

"Det er ikke en statslig opgave at drive telenet. Så skulle alle vi politikere i al vores ufattelige visdom bestemme hvor mange centraler, udbygninger og andre investeringer, TDC skulle lave. Nu sidder jeg tilfældigvis i et tog, og nogen vil nok mene... Der har manglet investeringer," siger han.

"Det løber mig nærmest koldt ned ad ryggen, hvis jeg skal tænke på, hvordan det danske telemarked havde set ud, hvis tdc havde været statsligt ejet i dag," siger Torsten Schack Pedersen.

I dag regulerer politikerne priserne hos TDC, fordi selskabet med halvdelen af omsætningen på telemarkedet i Danmark har en dominernde markedsposition. Torsten Schack Pedersen drømmer om, at en kommende, infrastrukturbaseret konkurrence vil sætte TDC fri af politikernes greb. De eksisterende teknologier er i dag fiber, mobilt bredbånd, kobber, coax og WiMAX.

"Når danskerne har adgang til fem forskellige teknologier, så gider jeg ikke interessere mig for, hvad TDC laver. Hvis TDC malker kunderne, så flytter de bare til andre selskaber," siger teleordføreren, som mener, at det danske telemarked i dag nyder godt af en benhård konkurrence og stigende båndbredder.


Enhedslisten protesterer

Per Clausen er uenig med Venstre. Infrastrukturbaseret konkurrence er ikke vejen frem, siger han.

"Der vil være masser af infrastrukturer i storbyområder, og når man kommer ud på landet, så er der ikke konkurrence, og så er internet i meget dårlig kvalitet eller meget dyrt," siger han.

Generelt mener han, at det er spild af penge at opbygge forskellige telenet i Danmark.

"Det mener jeg ikke økonomisk og samfundsmæssigt er spor fornuftigt," siger han, som dog heller ikke ville forbyde firmaer i et opbygge egne net.

 

Dyrt køb

Teleanalytikeren John Strand, der kalder TDC's privatisering for en succes, er imod en nationalisering af Danmarks telegigant.

"Så kommer TDC på finansloven, og så hver gang der skal laves finanslov, så skal politikerne afgøre, om de skal investere i telenettet eller i børn og unge," siger John Strand.

Han mener samtidig, at det vil hindre konkurrencen, hvis politikerne pumper penge ind i TDC's telenet og tilbyder billigt internet til danskerne.

"Så vil det betyde, at TDCs konkurrenter vil investere mindre," siger John Strand, der siger, at staten ville skulle betale mere end 50 miliarder kroner for at eje TDC, som i dag er ejet af kapitalfondene, pensionselskabet ATP og småaktionærere.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har over for Politiken kritiseret kapitalfondene for manglende lyst til at investere - blandt andet i international vækst - eftersom deres mål har været heftig, kortsigtet indtjening.

John Strand afviser, at kapitalfondene og TDC ikke investerer.

"TDC investerer 13 procent af deres omsætning i ny infrastruktur," siger John Strand.

SF er i tvivl

SF's Hanne Agersnap er ikke sikker på, om hun ville være for eller imod en privatisering af TDC, hvis hun gik 13 år tilbage i tiden. Hun kalder tanken om at beholde TDC's net for besnærende, fordi politikerne så kunne poste penge i den vigtige teleinfrastruktur, men hun er ikke sikker på, at det ville være den rigtige løsning. Hun er utilfreds med, at TDC sidder på en så stor markedsandel i Danmark, men er omvendt glad for de alternative infrastrukturer, som har fået lov at vokse frem efter privatiseringen og liberaliseringen af telemarkedet.

"Hvis man skulle gå tilbage i tiden og ikke have haft solgt det, så  ved jeg ikke, hvordan det så ville se ud," siger Hanne Agersnap om det danske telemarked.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Senior projektleder med PMO-erfaring

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere