De 25 EU-lande er blevet enige om lettere og hurtigere elektronisk udveksling af oplysninger fra de nationale kriminal-registre. Aftalen betyder at det enkelte medlemsland skal gemme oplysninger om sine egne statsborgere - også dem, der er dømt for forbrydelser i udlandet.
Det betyder, at Det Centrale Kriminalregister i Danmark fremover både skal indeholde oplysninger om danske og udenlandske domme, som vedrører danske statsborgere.
Den nye aftale blev indgået torsdag mellem justitsministre fra de 25 EU-lande på et rådsmøde i Luxembourg. Rådets formand, Luc Frieden, betegnede aftalen som »et vigtigt skridt for at realisere et europæisk juridisk rum«.
Konceptet er allerede afprøvet i et pilotprojekt med elektronisk udveksling af oplysninger om kriminelle mellem Tyskland, Frankrig, Spanien og Belgien.
Foruden de nationale kriminalregistre skal der oprettes en central database over dømte personer fra tredjelande.
Luc Frieden erkender at den største opgave bliver at sikre, at de enkelte medlemslande modtager oplysninger om domfældelser over egne borgere i andre EU-stater.
Det nye system skal gøre det muligt at afklare i løbet af en dag, om en person er dømt for en forbrydelse i et EU-land.
I løbet af de næste to måneder vil EU-Kommissionen fremlægge konkrete forslag til, hvordan beslutningen kan omsættes i praksis.