Projektet Bedst på Nettet har netop afsluttet den årlige vurdering af kulturinstitutionerne og den statslige forvaltnings hjemmesider. Bibliotekerne klarer sig godt i undersøgelsen, men de statslige hjemmesider scorer dumpekarakter når det gælder tilgængelighed. Kun 5 pct. af de statslige hjemmesider overholder i dag retningslinjerne for korrekt html-opmærkning.
Kun tre hjemmesider inden for den statslige forvaltning har klaret de skærpede kvalitetskrav og opnået det højeste pointtal - fem netkroner - under årets vurdering, nemlig Teknologisk Institut, Beskæftigelsesministeriet og Arbejdsmarkedsstyrelsen.
Til sammenligning har ti biblioteker med Silkeborg og Helsingør Kommunes Biblioteker i spidsen scoret topkarakter i undersøgelsen.
»Bibliotekerne har nok et forspring i forhold til den øvrige del af det offentlige. De har været hurtige til at se nye muligheder og tilbyde elektroniske selvbetjeningsløsninger til borgerne. Samtidig har bibliotekerne historisk set haft at gøre med handicaptilgængelig med udlån af fx lydbånd,« siger Peter G. Houmann, kommunikationskonsulent i IT- og Telestyrelsen.
I anledning af Handicapår 2003 er der strammet op på kravene, så det ikke længere er muligt at få fem netkroner, hvis hjemmesiden ikke opnår 23 ud af 25 mulige point i tilgængelighedskravene.
»Først og fremmest har det krævet, at viljen har været til stede, dernæst selvfølgelig en grundlæggende teknisk forståelse og sidst, men ikke mindst et større tilretningsarbejde,« siger bibliotekar og webredaktør Per Hofman Hansen fra Silkeborg Bibliotek, der scorer 100 pct. i kategorien brugervenlighed.
For at forbedre tilgængeligheden på de offentlige hjemmesider har Videnskabsministeriet oprettet et kompetencecenter, KIA, og afsat fem millioner kroner i en investeringspulje, der skal støtte produkter og tjenester, som kan hjælpe handicappede.