Artikel top billede

DR-censur er grundløs: Geo-spærring er ikke kopi-spærring

It-advokat forstår ikke DRs redigering af et So Ein Ding-indslag. Det holder ikke i retten.

Det er uden hold i loven, at DR i weekenden valgte at redigere i et ellers udsendt afsnit af gadgetprogrammet So Ein Ding.

Det mener it-advokat Kasper Heine hos Bender von Haller Dragsted.

DR fik kolde fødder og trak en lille bid af udsendelsen tilbage, fordi den indeholdt oplysninger om, hvordan man kan snige sig uden om de geografiske begrænsninger, der for eksempel betyder, at danskere bosat i udlandet ikke kan se DR på nettet. Den såkaldte geospærring er let at omgå ved at bruge en VPN-kanal.

DRs oplyser, at indslaget er fjernet, fordi det i tv-stationens øjne kommer på kanten af paragraf 75c i ophavsretsloven, som ifølge DR gør det ulovligt at omgå den såkaldte geoblocking. Men det er forkert.

"Jeg kan ikke umiddelbart se at §75c overtrædes i denne sammenhæng. Geoblocking indebærer ikke omgåelse af en såkaldt effektiv foranstaltning, hvilket er forudsætningen for anvendelsen af § 75c," siger Kasper Heine, der er blandt de førende advokater inden for ophavsret.
 

Landekoder må også brydes

"Når man bruger en VPN, så omgår man ikke en teknisk foranstaltning, som anvendes for at beskytte det underliggende værk," siger Kasper Heine.

”Ifølge Kulturministeriet er en sammenlignelig situation i form af omgåelse af eksempelvis en regionskode på en dvd ikke i strid med ophavsretslovens § 75c," forklarer Kasper Heine, og nævner, at der tilsyneladende ikke er nogen juridiske redskaber til at forbyde folk mod at bruge VPN-tjenester eller andet, som kan give dem adgang til indhold, som rettighedshaverne helst ser begrænset til et bestemt territorium.
 

Vi skal overholde loven

På DR holder man fast i, at Nikolaj Sonne bryder loven, når han viser hr og fru Danmark, hvad man kan bruge en VPN-tunnel til.

”Det er vores juristers vurdering, at det er i strid med ophavsrettens paragraf 75c at omgå geoblokeringer. Det var vi ikke klar over, da vi lavede programmet, men vi blev bevidste om det i løbet af researchen og skyndte derfor at rette i genudsendelsen,” siger redaktionschef i DR Lars Rønnow Torp.

”Hvis vi viser en vært gøre noget på fjernsynet, så regner folk jo med, at det er lovligt. Og der har vi ikke interesse i, at folk kommer i en juridisk klemme,” siger redaktionschefen.

”DR er en organisation, der arbejder med laver ophavsretsbeskyttet stof, så vi er selvfølgelig særligt opmærksom på lovgivningen omkring det.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere