Skeletter i skabet hos TDC's nye partner

Selskabet jages af telemyndighederne i Norge og England.

(Opdateret ) Det hollandsk-britiske Lycamobile stiler mod at blive et af de største europæiske teleselskaber uden eget net – en såkaldt MVNO (Mobile Virtual Network Operator). Forleden meldte TDC ud, at selskabet nu træder ind på det danske marked med en aftale om at blive MVNO-kunde hos TDC.

Pressemeddelelsen fremhævede i optimistiske toner, hvordan Lycamobile er blevet Europas største MVNO-baserede selskab. Men muligvis glæder TDC sig lidt for tidligt over den nye kunde på netværket. Forhistorien bag Lycamobile er nemlig en kringlet beretning med konkurser, manglende betalinger og manglende overholdelse af telelovginingen, viser ComONs research.

I praksis er Lycamobile slet ikke en ny spiller herhjemme: Selskabet har i en anden konstruktion under et andet navn – en slags søsterselskab - været til stede på det danske marked i flere år - men ikke på TDCs net.

Efterlod millionregning hos Telenor

Det andet firma var også en MVNO. Det er nu krakket og har efterladt sin netværksoperatør, Telenor, med en ubetalt millionregning.

ComON erfarer fra kilder med kendskab til selskabet, at Lycamobile er del af samme komplekse selskabskonstruktion som LB Mobile Aps, der også har opereret under navnet Barablu.

Så tæt er selskaberne forbundet, at samtlige kunder fra LB Mobile uden videre er blevet overflyttet til Lycamobile, fortæller kilder med nært kendskab til firmaerne.

Røveri kostede 3,3 mio.

LB Mobile ApS blev den 7. juni i år erklæret konkurs. Ifølge det seneste årsregnskab skyldes en dårlig økonomi, at selskabet havde været udsat for røveri. Den oplevelse medførte ifølge regnskabet et tab på 3,3 millioner kroner.

Ifølge revisorpåtegningen var regnskabet dog præget af rod: Der fandtes i flere tilfælde ikke original dokumentation for bogførte transaktioner, beskatningen af medarbejderne sejlede, ligesom selskabet havde overskredet retningslinjerne i hvidvaskningsloven for modtagelse af kontantbetaling. Og så var regnskabslovgivningen iøvrigt også overtrådt.

Ifølge ledelsesberetningen er LB Mobile et datterselskab i Mundio-koncernen. Denne koncern tæller også selskaberne Barablu, Vectone, Lycatel og dettes datterselskab Lycamobile.

Manglende overholdelse af reglerne er tilsyneladende ikke helt fremmed for selskabets bagmænd. Barablu’s norske selskab har siden sidste år været tæt på at blive lukket af de norske telemyndigheder. I Norge har Barablu/Lycamobile ligesom det nu krakkede Barablu/LB i Danmark lejet sig ind på Telenors netværk.

Dagbøder på 20.000 kr

Oprindelig ansøgte Telenor om tilladelse til at lukke for Barablu/Lycamobile på grund af manglende betalinger.

Hvor vidt betalingerne siden er faldet, er det ikke lykkedes ComON at opklare, men sagen er siden blevet udvidet med flere alvorlige disputter med Post- og Teletilsynet.

Så sent som den 20. juli i år udsendte de norske telemyndigheder en erklæring, om at Lycamobile vil blive tildelt dagbøder på 20.000 kroner, startende den 1. august, hvis ikke firmaet begynder at overholde reglerne i den norske telelovgivning.

Problemet drejer sig om selskabets manglende overholdelse af reglerne vedrørende nødopkald. Reglerne kræver en automatiseret overførsel af opkaldsabonnentens navn og adresse ved opkald til alarmtjenesten – en mangel, som ifølge teletilsynet kan betyde fare for folks liv og helbred.

"Snart"

Norske Lycamobile har ved tidligere møder med myndighederne lovet at bringe forholdene i orden, og har efter gentagne henvendelser fra Teletilsynet sagt, at det kommer i orden ”snart”. Men det er altså ikke sket endnu, fremgår det af den seneste erklæring fra de norske telemyndigheder.

Også i England er Barablu/Lycamobile kommet i clinch med telemyndighederne. Britiske Ofcom truer ligesom de norske kolleger med store bøder (i størrelsesordenen på flere millioner pund), hvis ikke selskabet begynder at overholde telelovningens bestemmelser.

4. størst på mobilsnak til udlandet

Barablu/Lycamobile har tidligere været en af de helt store spillere, når det gælder udlandstrafik i Danmark.

Ifølge IT- og Telestyrelsens seneste halvårsstatistik sad Barablu på ti procent af samtlige udgående teleminutter, hvilket gjorde selskabet til nummer fire på listen over de største udbydere af mobilsamtaler til udlandet.

Ifølge TDCs pressemeddelelse om MVNO-aftalen har Lycamobile over seks millioner aktive kunder og er aktiv i otte lande.

Det er ikke lykkedes ComON at komme i kontakt med nogen talsmand for Barablu/Lycamobile.




IT-JOB

Danmarks Meteorologiske Institut

Medarbejder til agil porteføljestyring

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager med agilt mindset

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere