Getmore-sagen: Intet overblik over økonomisk kriminalitet

Justitsministeren aner ikke hvor mange andre sager om økonomisk kriminalitet, der samler støv hos politiet.

Justitsministeriet ved ikke, hvor mange sager om økonomisk kriminalitet, der samler støv på hylderne i landets politikredse. Det fremgår af en række svar fra justitsminister Lars Barfoed til SFs skatteordfører Jesper Petersen.

SF-ordføreren har på baggrund af en række artikler i CRN om momssagen mod de tidligere ejere af Multimedia World og Getmore stillet ministeren en række spørgsmål – blandt andet om, hvor mange sager om økonomisk kriminalitet, der ikke bliver efterforsket på grund af mangel på mandskab hos politiet.

»Rigsadvokaturen er ikke i besiddelse af statistiske oplysninger fordelt på politikredse om antallet af sager om økonomisk kriminalitet, der for tiden ikke efterforskes,« skriver ministeren blandt andet i et af sine svar.

Svaret imponerer ikke SF-ordføreren, som mener, at Justitsministeriets mangel på overblik er tegn på, at regeringen ikke tager økonomisk kriminalitet tilstrækkeligt alvorligt.

»Der er sket en voldsom stigning i antallet af verserende sager, og ministeren indrømmer i sine svar, at det er den dårlige forberedelse af politireformen, som har ført til, at politiet ikke kan følge med. Ministeren siger selv, at der over de seneste år er sket en ophobning af sager på skatteområdet. Det betyder, at folk, der begår økonomisk kriminalitet, ikke bliver retsforfulgt,« siger Jesper Petersen til CRN.

Alene fra april i fjor og frem til nytår steg antallet at verserende sager med ti procent, så der nu ligger 1224 uafsluttede sager hos politiet. Til sammenligning blev der i 2009 kun rejst tiltale i 741 sager. Dog er det lykkedes for anklagemyndigheden at hæve antallet af rejste tiltaler med 20 procent siden 2007.

Ifølge Lars Barfoed har politiet og anklagemyndigheden siden 2007 opprioriteret indsatsen mod økonomisk kriminalitet. Men samtidig er den skærpede linie mod økonomisk kriminalitet først i 2009 blevet skrevet ind i de resultatkontrakter, som rigsadvokaten og de lokale politidirektører har indgået med Justsitsministeriet. Det undrer Jesper Petersen.

»Der er et klart misforhold mellem den plan, der er lagt tilbage i 2007, og at man så venter to år med at forpligte politiets chefer til at gøre en ekstra indsats,« siger han.

SF-ordføreren har også bedt ministeren redegøre for momssagen mod de to onlineforhandlere Multimedia World og Getmore. Redegørelsen er på grund af reglerne om tavshedspligt blevet stemplet som fortrolig.
 


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.