Danske forskere udvikler lys-computer

Danske forskere har taget et stort skridt hen mod at erstatte elektroniske signaler i computere med lyssignaler.

En ny dansk opfindelse kan bane vejen for computere der er langt hurtigere end i dag og samtidig mangedoble internettets hastighed. Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har opfundet en effektiv metode til at overføre et elektronisk datasignal til lys. Den danske opfindelse offentliggøres i dag i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Internethastigheden bliver i dag begrænset af at signalet sendes som elektroner i en kobberledning det sidste stykke vej ind i forbrugerens pc. Ifølge forskerne vil en såkaldt optisk modulator i det vidt benyttede materiale silicium vil være så billig at fremstille, at den vil kunne integreres i alle pc'er. Dermed vil datasignalet kunne sendes som lys helt ud til forbrugeren, hvilket vil forøge internethastigheden drastisk.

»Computerchips er lavet af silicium, og vores såkaldte optiske modulator, som også er lavet i silicium, vil derfor gøre det muligt at kombinere optik med elektronik. En optisk modulator vil kunne gøre pc'ere betydeligt hurtigere end i dag. Desuden vil den kunne mangedoble internettets hastighed ud til den enkelte bruger,« siger Rune Shim Jacobsen, en af hovedmændene bag opfindelsen.

Det er ikke kun de danske forskere, der arbejder på at fremstille en optisk modulator i silicium. IBM, Intel og japanske NTT forsker også i siliciumbaseret nanofotonik. Men DTU har opnået et gennembrud på området.

»Vores forskere opdagede, at man ved at deformere siliciums krystalstruktur kan ændre materialets egenskaber radikalt. Deformationen sker, når vi dyrker et specielt lag af glas ovenpå silicium-krystallen og ændrer dens fundamentale egenskaber på en sådan måde, at siliciumkrystallen bliver elektro‑optisk aktiv, så materialets optiske ledningsegenskaber kan ændres ved at påtrykke en elektrisk spænding,« siger professor Anders Bjarklev fra COM•DTU.

Rune Shim Jacobsen har allerede søgt om adskillige patenter og startet en virksomhed, SEMuS (Silicon External Modulator using Strain), der har modtaget en kapital-indsprøjtning fra Seed Capital.

»Nu sætter vi alle sejl til for at forbedre teknikken, som gør silicium elektro-optisk aktivt. Målet er at fremstille en attraktiv ny type modulator baseret på opdagelsen af elektro-optisk silicium. Og så håber jeg, at SEMuS og samarbejdspartnere på COM•DTU kan være med til at vise hvor kort vej, der kan være fra forskning til faktura,« siger Rune Shim Jacobsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere