Artikel top billede

Sådan låner man e-bøger på en Android-mobil

Med Android 3.0 kommer en helt ny brugerflade til Googles egen læser-app eBooks. Indtil videre findes tjenesten kun i USA, men du behøver ikke at vente på Googles lancering for at komme i gang med læsningen.

Boghandel-giganten Amazon har det meste, der er udgivet elektronisk, når det gælder litteratur på engelsk. Amazon-app’en hedder Kindle og er et perfekt supplement, hvis man bruger e-bogs-læseren af samme navn. En eller flere Kindle-tablets, mobil og computer kan synkroniseres med én og samme konto hos Amazon.

 

Så lægger man tab’en fra sig ved lænestolen, kan man fortsætte med at læse bogen på mobilen i bussen, og app’en ved, hvor du sluttede, sidst du læste. Alt materiale, der er købt i boghandelen, er koblet til Amazon-kontoen og tilgængeligt på flere forskellige enheder, men hvis du har egne dokumenter eller bøger – for eksempel pdf-filer – i Kindle-tablets, kan man ikke synkronisere til mobilen via app’en.

 

Amazons største konkurrent, når det gælder e-bøger, er Barnes & Noble. Læsetabletterne fra Barnes & Noble hedder Nook og bruger faktisk Android, dog i en låst version. Første version af Nook kom i 2009 og har dobbelte skærme – en strømbesparende sort-hvid skærm med elektronisk blæk og en mindre touch-skærm i farver til bogkøb, musikafspiller og andre funktioner. Opfølgeren Nook Color kom i oktober 2010 og ligner mere en almindelig Android-tab end en ren e-bogs-læser. Skærmen har samme specifikationer som betydeligt dyrere tabs, men når det gælder processor og hukommelse, kan man mærke, at Nook er et billigere produkt.

 

Trist nok har Barnes & Noble begrænset systemet, så man kan ikke installere almindelige apps uden at roote tab’en. Det, der kan gøre Nook Color interessant, er understøttelsen af formater og prisen. Nook Color koster 250 dollars – omkring 1.300 kroner – og understøtter ePub- og Adobe-bøger med DRM. Det gør det muligt at bruge tab’en med titler fra danske boghandeler og biblioteker. Hvis du er ude efter en komplet Android-tablet med bøger, er Samsung Galaxy Tab et bedre, om end dyrere, valg – her finder du et stort udbud i Samsungs egen app Readers Hub.

 

 

Side 2 Sådan låner du bøger til Aldiko<strong>

 

Hvis du foretrækker frit at kunne vælge boghandel – og vil kunne låne elektroniske bøger på dit bibliotek – findes app’en Aldiko. Det, der gør Aldiko til en ekstra brugbar app, er muligheden for at læse bøger, der er krypteret med Adobes krypteringsbeskyttelse (DRM). Adobe DRM bruges af både Google og Elib – den leverandør, der betjener de fleste danske boghandeler og biblioteker med e-bøger.

 

Det er ikke kun bøger, man kan læse med Android – der er masser at finde inden for dagblade og tidsskifter. Hvis du vil læse artikler på engelsk, fransk eller spansk i ren tekstform, skal du se nærmere på udbuddet i Amazons Kindle-app. Her finder du verdens største aviser, men i et format uden billeder eller grafik. Flere aviser finder du på pressdisplay.com med den tilhørende PressReader-app.

 

PressReader viser aviserne, præcis som de ser ud i papirudgaven. Den har både fordele og ulemper. Du slipper for at miste billederne, men layout fra et dagblad med mange spalter er ikke altid let at læse på en lille skærm. Man skal zoome og bladre en del. Først skal du åbne en konto på pressdisplay.com og registrere dit betalingskort, så kan du købe aviser direkte i app’en.

 

Synes du, at skærmen på din enhed er for lille til at læse længere tekster, er lydbøger perfekt som mobilt tidsfordriv. Bøger i MP3-format kan downloades fra de fleste internetboghandeler, men der er også streamede tjenester, der er tilpasset mobilen.

 

Vi guider her til, hvordan du låner bøger til Aldiko


1.    Det kræver, at du er meldt ind på din egen kommunes bibliotek. Du skal bruge dit almindelige biblioteks-login og din pinkode.

 

 

2.    Installer Aldiko Premium fra Android Market. App’en koster ca. 16,50 kroner. Der er også en gratis version, som giver adgang til et katalog med gratis bøger og til Aldikos boghandel, men den gratis app har ikke DRM, så for at kunne læse lånebøger skal du have Aldiko Premium.

 

 

3.    Installer Adobe Digital Editions på din computer og registrer et Adobe ID. Det koster ikke noget, men er nødvendigt for at kunne downloade lånebøger. Du finder programmet her.

 

 

4.    Surf ind på ebogsbibliotek.dk på din computer, og find dit lokale bibliotek på listen.

 

 

 

5.    Nu kan du se, hvilke bøger dit bibliotek tilbyder. De fleste bøger kan lånes gratis i 28 dage. Når du har fundet noget interessant, skal du vælge formatet ”EPUB med Adobe-kryptering” og klikke på ”Lån E-bogen”. For at kunne downloade bogen skal du bruge nummeret på dit lånerkort eller dit CPR-nummer.

 

6.    Nu downloades bogen til Adobe Digital Editions, og du kan læse den på computerskærmen. For at overføre bogen til enheden skal du koble den til computeren og vælge at tilslutte som fjerndisk. Android-enheden dukker op som ”Aldiko Premium” i Adobe Digital Editions. Træk bogen til ”Aldiko Premium”, og tag USB-kablet ud, når du er færdig.

 

 

7.    I Aldiko-app’en skal du åbne menuen og vælge ”SD-kort”. Bogen havner i mappen ”Digital Editions”. Marker den og vælg ”Importer”. Nu findes bogen i din Aldiko-reol og kan læses frem til låneperiodens slutning.
 

 

 

 

 

Side 3 Her finder du indhold


Amazon.com
Meget omfattende sortiment af engelsksproget litteratur til boghandelens egne apps og læsere.
www.amazon.com

 

Barnes & Noble
Stor amerikansk forhandler med bøger til deres egen Android-tablet Nook.
www.barnesandnoble.com

 

eBooks.com
Stort sortiment og alt fra billige klassikere for en tyver til dyrere fagbøger og referencelitteratur.
www.ebooks.com

 

Projekt Runeberg
Historisk nordisk litteratur – gratis at downloade.
www.runeberg.org

 

Google Bøger
Mulighed for at bladre i både nye og gamle bøger. Titler, hvor ophavsretten er udløbet, kan downloades gratis.
books.google.com

 

PressDisplay
Hjem for PressReader-app’en. Sælger almindelige aviser fra en lang række lande. Du får alt indhold, præcis som det ser ud på papir.
www.pressdisplay.com

 

Side 4 Formater

 

ePub
Et format, der fungerer godt på Android og de fleste e-bogs-læsere – undtagen Amazon Kindle. Almindeligt hos både boghandeler og biblioteker. Findes både med og uden DRM.

 

PDF
Det velkendte dokumentformat pdf findes også i en version til e-bøger, der gør det muligt at tilpasse indholdet efter skærmstørrelsen. Beskyttede filer kræver en særlig læser-app, for eksempel Aldiko. Findes både med og uden DRM.

 

Mobipocket
Et format, der har været med siden Palm OS’ storhedstid. Nu lader Mobipocket til at være i tilbagegang, men visse butikker bruger formatet. Kan læses i Android-app’en iReader. Mobipocket findes både med og uden DRM.

 

Vandmærke
Eftersom kopieringsbeskyttelse og DRM kan skabe problemer, når man overfører filer mellem computer og mobile enheder, så er mange boghandeler gået over til en ”blødere” kopieringsbeskyttelse. Vandmærket gør, at bogen kan kopieres uden begrænsninger, men der er lagt information ind i filen om, hvem der har købt bogen.
 

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere