Studie: Fildeling er godt for økonomien

Så er det officielt: Fildeling er er slet ikke skadeligt for økonomien, men ligefrem et gode. Det viser ny undersøgelse fra Holland.

(opdateret)En ny undersøgelse, der er bestilt af den hollandske regerings ministerium for økonomiske anliggender viser, at fildeling slet ikke er så tosset for samfundet. Det har nemlig en positiv indvirkning på økonomien.

Undersøgelsen, der er foretaget af firmaet TNO, konkluderer blandt andet, at dem der downloader en masse filer gratis, de såkaldte freeloaders, også er dem der køber langt de fleste mediefiler online. Mens gruppen der ikke downloader "gratis" filer fra internettet, heller ikke køber nær så meget.

I undersøgelsen kan man også læse, at der er en meget udbredt "afprøvningseffekt", der især indvirker positivt på musik. Der er nemlig mange der lytter til musikken for at se om de kan lide den, og på den baggrund efterfølgende køber musikken, så her er fildelingen altså især et gode. Omvendt ser det dog værre ud med film, der ofte kun ses en gang og ikke ender med køb.

Yderst interessant bliver rapporten på side 116, hvor det blandt andet fremgår, at de sociale aspekter i fildeling er stærkt undervurderede, ligesom tabet for rettighedshaverne anslås til at være mindre end den besparelse fildelerne får ved at hente musikken "gratis". Fildelerne får dermed penge fri til køb af andre varer og det anses overordnet som økonomisk fornuftigt for samfundet. Årsagen til at denne udregning kan laves på denne måde er, at TNO ikke mener at rettighedshaverne kan lave en "en-til-en ratio" på tab, for hvert enkelt nummer der hentes uden at der bliver betalt. Var nummeret nemlig ikke gratis, ville det aldrig være blevet hentet eller købt i den sidste ende. Følgelig har ingen reelt tabt på, at nogen henter det uden at betale.

Rapporten afslutter med en række konkrete forslag til legalisering af fildeling, samt en række nye økonomiske modeller for rettighedshaverne.

Rapporten er på hollandsk og kan ses http://www.ez.nl/Actueel/Pers_en_nieuwsberichten/Nieuwsberichten_2009/Januari_2009/Downloaden_en_delen_van_muziek_films_en_games_vertrouwd_verschijnsel/Ups_and_Downs " target="blank>her.

Rettighedshaverne vil sandsynligvis ikke vise begejstring for TNOs rapport, der må betegnes som kontroversiel. Særligt musikindustrien har i de senere år klaget over ulovlig fildeling og lader til at mene, at et ulovligt nummer hentet fra nettet, er det samme som et økonomisk tab, om end rapporten altså konkluderer, at meget musik slet ikke ville blive hentet, hvis det kostede noget.

I går kom det frem at en amerikansk dommer er kommet til samme konklusion og i Danmark skal en sag om netop erstatningsspørgsmålet prøves ved Højesteret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere