Hva fanden. Er du en pige IRL?

Spilbranchen er strukturelt og traditionelt et drengerøvs-domæne. Drop stereotyperne og luk pigerne ind, siger svensk forsker.

Dreamhack: Der er langt fra ligestilling i spilbranchen. Og det er et problem.

Det mener den svenske forsker Jonas Linderoth fra Göteborg Universitet.

”Indrøm det! Vores opfattelse af begrebet ”en gamer” er, at der er tale om en dreng. Hvis man snakker om skateboardere eller folk, der betegner sig som ”goth”, så har vi en opfattelse af, at der både kan være tale om en dreng eller en pige. Men ordet ”gamer” er ikke blevet kønsløst endnu,” siger Jonas Linderoth.

Han har Ph.d i filosofi og forsker nu i pædagogik og didaktik. Senest har han deltaget i et projekt, der satte fokus på piger, der spiller computerspil. For at finde frem til hvordan de computerspillende piger selv opfatter deres køn i forhold til spil. Den større spørgeundersøgelse fik navnet: WTF R U a girl IRL?

”Det paradoksale er, at pigerne føler sig velkomne i MMOs, hvis de er tilstrækkeligt gode til engelsk, og hvis de er tilstrækkeligt gode til det pågældende spil. Det er de eneste to ting, der er nødvendige for at blive en del af fællesskabet. Det er jo fuldstændig ligegyldigt, hvor i verden man er fra, og hvor gammel man er for at spille onlinespil. Alligevel så lader det ikke til, at kønnet er ubetydeligt,” siger Jonas Linderoth.

Han henviser til de svar, som pigerne gav i undersøgelsen.

En 19-årig konsolspiller svarede: Over i skolen har jeg altid været den der drengepige, som ikke får særlig meget opmærksomhed. Men i spilsammenhæng så er jeg pludselig attraktiv udelukkende, fordi jeg er en pige. Det var lige før, jeg fik storhedsvanvid i starten.
En 19-årig WoW-spiller havde samme opfattelse: Det rygtes meget hurtigt i WoW, at man er pige. Så kan man komme ud fra, at en ny spiller i et guild udelukkende er interesseret i at hilse på mig – og ignorerer alle de andre. Jeg plejer at sige, at jeg har skæg for at slippe for opmærksomheden.

Vi er på vej
Jonas Linderoths fremlagde sine observationer i dag på Dreamhack-messen i Jönköbing.

”Spilindustrien ER en drengeklub. Det er tydeligt at se på den overseksualisering som kvindelig spilkarakterer er udsat for. Og så er der konceptet booth babes – altså piger i stramt tøj på messer. Man ser altså ikke noget lignende på bogmasser, og det er med til at fastholde spilindustrien”.

For eksempel fremhæver han serien med de skandinaviske piger, der spillede CounterStrike på højt plan i klanen Les Seules. Selv om hele konceptet var at præsentere piger som en naturlig del af spilbranchen, så endte nogle af MTV-trailerne med at indeholde klips, hvor man så pigerne i våde t-shirts og hørte dem snakke om orgasme.

 (Fortsættes under videoen)

Jonas Linderoth afsluttede med flere råd til, hvordan man hurtigere kan give pigerne mere plads i spilbranchen.

”Vi skal have flere kvindelige spilfigurer. Kvindelige figurer uden kæmpe brystmål. Generelt er der en god trend på vej, hvor vi ser nogle mere atypiske rollemodeller. For eksempel den gamle sure mand og den overvægtige dreng i tegnefilmen Up. For det andet så taler World of Warcraft jo allerede for sig selv. Her kan drengene jo med selvsyn se, at pigerne sagtens kan klare sig selv. De behøver ikke personlige oppassere.”

Men historisk leger drenge med bolde og pistoler. Og piger leger med Barbie og heste. Hvorfor er det så vigtigt at fokusere på, at der ikke er ligestilling i gaming?

”Jeg er sådan set ligeglad med, om der er mange eller få piger, der spiller computerspil eller ej. Jeg er forsker og ikke en del af spilbranchen. Jeg mener bare, at når pigerne bevæger sig ind i gaming, så skal de have de samme vilkår som drengene,” siger Jonas Linderoth til ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere