Kan man stole på Facebook-profiler? Åbenbart ikke. Den kendte blogger Michael Arrington har gennemført et eksperiment for at vise, at det er meget let at oprette en profil under et falsk navn på Facebook. Han kommer samtidig med et par tips til, hvad man kan gøre for at undgå at lande i den samme fælde.
Arrington startede eksperimentet efter en henvendelse fra en læser på hans blog, som havde opdaget at en anden person havde oprettet en falsk profil på Facebook i læserens navn. Det fik Arrington til at undersøge, hvor let det egentlig er at oprette en falsk profil.
Han brugte en af Google-chefen Eric Schmidts rigtige e-mail-adresser til at oprette en profil på Facebook med et billede af ham.
Baseret på e-mail-adressen begyndte Facebook straks at foreslå venner til den falske Eric Schmidt - og både Youtube-stifter Chad Hurley og Facebook-marketingchef Elliot Schrage accepterede en venneanmodning. Herefter begyndte venneinvitationerne at vælte ind.
Hele hemmeligheden ligger i e-mail adressen. Når man opretter en konto hos Facebook, bliver man bedt om at bekræfte e-mail adressen ved at reagere på en særlig mail, der sendes til adressen. Det er altså kun den legitime ejer af adressen, der kan se denne mail.
Men selvom man ikke reagerer på denne mail, kan man stadig bruge de fleste af funktionerne på Facebook under den nye konto, invitere venner og sende statusopdateringer.
Det betyder så, at man kan oprette en falsk profil under en anden persons navn og e-mail adresse, blot denne person ikke allerede har tilføjet denne mailadresse til en eksisterende Facebook-konto.
Én mulighed for at beskytte sig mod denne form for svindel er derfor at tilføje alle ens mailadresser til den aktive Facebook-konto, hvis man har en sådan.
Men Michael Arrington mener, at Facebook bør reagere og sørge for, at det ikke er muligt at bruge en nyoprettet profil før e-mail adressen er verificeret.
Den rigtige Eric Schmidt har ikke selv en profil på Facebook.