Artikel top billede

Mobilen ændrer hjernens aktivitet

Ny forskning dokumenterer, at mobiltelefonen påvirker hjernen.

Den gamle debat om sundhedsfare fra mobiltelefoner bliver genoplivet med en ny amerikansk undersøgelse, som påviser at hjernens aktivitet bliver påvirket når man taler i mobiltelefon. Ifølge forskerne fra National Institute of Health kan man måle ændringer i hjerneaktiviteten allerede efter 50 minutters mobiltelefon-snak. Det er ændringer, som kun optræder i de områder af hjernen der er tættest på mobilantennen.

”Denne undersøgelse er betydningsfuld fordi den viser at den menneskelige hjerne er følsom overfor den elektromagnetiske stråling der udsendes fra mobiltelefoner. Den viser også at det er vigtigt at undersøge om der er konsekvenser af at blive udsat for denne stråling over længere perioder på fem, ti eller femten år,” siger projektlederen dr. Nora D. Volkow til New York Times.

Forskerne har testet 47 personer ved at placere en mobiltelefon ved hvert øre. I den ene test var begge telefoner slukket, og i den anden test var den ene telefon tændt. Efter 50 minutter viste hjernescanninger et øget forbrug af glukose, eller sukker, i den side af hjernen hvor den tændte telefon befandt sig. Helt konkret var hjerneaktiviteten øget med 7 pct.

Men samtidig tilføjer forskerne at det er umuligt at sige, om disse ændringer i hjerneaktiviteten er skadelige. Det kræver nye undersøgelser.

Tidligere forskning har antydet en svag forbindelse mellem mobiltelefon-stråling og meget sjældne hjerne-tumorer, men de fleste undersøgelser kan ikke påvise en klar sundhedsfare fra mobiltelefoner. Der er også tegn på, at strålingen kan være forbundet med søvnproblemer, men også her mangler der klare beviser.

Den generelle holdning fra lægevidenskaben er da også, at det er sikkert at bruge mobiltelefoner, selvom nogle eksperter anbefaler at bruge headsets.

”Desværre viser denne undersøgelse ikke om strålingen er skadelig eller om den ligefrem kunne være gavnlig. Den fortæller kun at den menneskelige hjerne bliver påvirket, selvom der er tale om svage signaler,” siger dr. Volkow.

Hun mener ligefrem at mobiltelefon-strålingen måske kunne bruges til at stimulere hjernen i forskellige terapeutiske sammenhænge.

Mobilindustriens brancheforbund i USA, CTIA, har allerede reageret ved at henvise til ældre undersøgelser, hvor forskerne ikke har fundet en forbindelse mellem mobiltelefoner og kræft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere