Artikel top billede

Flere ofre for dansk Microsoft-licenssnyd

Forhandlere må selv bede om hjælp, hvis de har licensproblemer med pc'ere fra Dansk Computer Center (DCC). DCC retter samtidig indirekte kritik mod Microsoft.

Afsløringen af omfattende brud på Microsoft licensregler hos distributøren DCC (Dansk Computer Center) får nu en række mindre forhandlere til at fortælle om de problemer, som snyderiet har ført med sig. Reaktionerne fra forhandlerne kommer efter, at Microsoft og DCC i fredags offentliggjorde hovedtrækkene i et forlig, som blandt andet betyder, at DCC skal betale erstatning til Microsoft for misbrug af licenser til styresystemet Vista.

DCC har gennem længere tid indkøbt overskydende pc’er fra Lenovos lagre rundt om i Europa. For at kunne videresælge pc’er til danske forhandlere, har DCC installeret dansk sprogsoftware, som får pc’erne til at fremstå, som om de har en dansk Windows-version installeret.

Men den fremgangsmåde er langt fra uproblematisk. Når et serviceværksted udskifter en harddisk og derefter geninstallerer Windows på en pc følger den danske sprogpakke nemlig ikke med. På den måde kan en kunde, der afleverer en »dansk« Lenovo til reparation ende med at få eksempelvis en engelsk eller spansk version tilbage.

Måtte selv betale
Hos den midtjyske forhandler JA Computer fortæller indehaver Jan Andersen, at han i en række tilfælde af egen lomme har måttet betale for en ny Windows-licens til Lenovo-pc’er indkøbt hos DCC for at bevare et godt forhold til kunden

»Vi har fået pc’er retur med engelsk licens, fordi de maskiner, vi havde købt, ikke var danske, selvom vi havde købt dem som sådan. Det er efter min opfattelse bedrageri,« siger Jan Andersen og beretter samtidig om meget lang ventetid på reparationer, fordi sagerne først skulle bekræftes i pc’ernes oprindelseslande.

Jan Andersen har ikke taget de konkrete sager op med DCC, men er til gengæld ophørt med at handle hos distributøren. Han undrer sig i øvrigt over, at Microsoft og Lenovo fortsætter samarbejdet med DCC.

»DCC har fået et hak i tuden, men det har ikke været kraftigt nok til, at de bliver stoppet som distributør. De må have lavet en handel med Microsoft, siden de kan fortsætte,« siger Jan Andersen.

Hos den sønderjyske forhandler Nova Data, siger direktør Kenan Hansen, at han kender til en stribe konkrete eksempler på forhandlere, der ligesom JA Computer er kommet i klemme DCCs licenssnyderi.

»Jeg kender til flere små forhandlere, som har oplevet det her. Det virker så dumt, at DCC kan gøre det her. Hvis de ikke har vidst, at det var forkert, skulle de nok have været med på nogle af de seminarer, som Microsoft afholder. Det er meget skidt for branchens omdømme, når sådan en sag kommer frem,« lyder det spidst fra Kenan Hansen.

I god tro
DCC har erkendt, at man har forbrudt sig mod Microsofts licensregler, men ifølge administrerende direktør Kent Hessellund Jeppesen har man ingen planer om at kompensere de kunder, som har fået pc’er med uautoriserede licenser. Han fastholder, at DCC har været i god tro.

»Vi gør ingenting over for de forhandlere, der har købt maskiner hos os. Det ser vi ingen grund til. Vi aner jo ikke, hvem slutbrugerne er. Hvis man som kunde ikke fortæller Lenovo eller deres servicepartner, at man vil have de samme preloads installeret, er det korrekt, at man får maskinerne retur, som de er født – det vil sige med en udenlandsk-sproget Vista. Vi har aftalt med Lenovo, hvordan vi skulle gøre. Men vi har ikke været opmærksom på, at vi skulle have en tredjepartsaftale. Den aftale har vi fået nu, og det tog i øvrigt meget kort tid,« siger Kent Hessellund Jeppesen.

Han kan dog ikke forklare, hvorfor Microsoft så tidligere på året måtte bede fogedretten i Randers om at ransage DCCs lokaler i Hinnerup ved Århus.

»Det ved jeg ikke, men hvis Microsoft havde banket på døren, kunne vi have løst problemet meget nemt. Men Microsoft havde måske håbet, at de ville finde mere end det, de fandt,« siger Kent Hessellund Jeppesen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere