Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Master købt på afbetaling skal dække Udkantsdanmark med CDMA-bredbånd

Nye master til Net1 finansieres med lån fra masteleverandøren.

Bredbånd til tyndt befolkede områder kan koste kassen, men Net1 – det tidligere Ice Danmark – har en model, som for en beskeden pris skal skaffe internettet ude i selv den fjerneste afkrog af Udkantsdanmark.

Modellen hedder trådløst bredbånd via CDMA-standarden - distribueret på den lave 450MHz frekvens.

Lave frekvenser rækker længere end høje, men landet er ikke af den grund tæppebombarderet med højhastighedsbredbånd. Net1 tilbyder teoretiske 3,1 Mbit/s og ”op til” 2.5 Mbit i reel båndbredde – og netværket er trods mange løfter endnu ikke blevet landsdækkende.

Faktisk langt fra, men det kommer, lover selskabet.

Elselskabs-ejer

Bag Net1 står det jyske elselskab EnergiMidt, der har en ejerandel på 35 procent af den danske del af selskabet. Net1, som er mest aktivt i Sverige og Norge, ejes derudover af amerikanske Access Industries.

EnergiMidt markedsfører det trådløse CDMA-bredbånd som supplement til elselskabets fiberbredbånd.

Men udrulningen af CDMA-nettet til yderområderne er stødt på flere udfordringer, ikke mindst finansielle.

I det netop udsendte regnskab for den danske del af Net 1, kan man læse om et underskud på 48 millioner kroner og en negativ egenkapital på knap 12 millioner kroner. Tal, som kunne være dødbringende for mange andre startups.

Ericsson

Situationen er så alvorlig, at bestyrelsen i regnskabet betinger den fortsatte drift af, at Ericsson, der leverer nye sendemaster til Net1, er villig til at lave en finansieringsaftale, så firmaet kan forsætte med at udbygge sit net på trods af de trængte økonomi.

Ericsson har dog siden regnskabet blev afsluttet indgået en finansieringsaftale med den skandinaviske Net 1 gruppe, fortæller næstformand i bestyrelsen, Peter Kristian Kristensen.

”Vi udbyger nettet med en leverandør-finansieret model. Men eftersom der er forskellige regler for pantsætning af telenet i de nordiske lande, måtte vi lave en særlig model i Danmark. Her er det blevet til, at Ericsson formelt låner os pengene til nye master,” fortæller han.

Fusions-kvaler

Net1 hed indtil sidste år Ice Danmark. Det var også sidste år, at koncernen smeltede aktiviteterne i Sverige, Norge og Danmark sammen. Fusionen opgives også som den store synder i forhold til regnskabet.

“Der har været en række omkostning i forbindelse med, at vi har lagt selskaberne sammen. Tre selskaber med tre forskellige administrative systemer og tre forskellige supportsystemer. At få det lagt ind under hinanden har krævet nogle ekstra mandetimer end forventet,” siger Peter Kristian Kristensen til ComON.

Ifølge Peter Kristian Kristensen er problemerne med sammenlægningen årsag til, at kunderne ikke er strømmet til:

“Kundetilgangen har ikke været tilfredsstillende. Det skyldes primært, at vi ikke har gennemført salgsaktiviteter i det ønskede omfang, fordi ressourcerne har været bundet op på andre ting,” siger han.

Kun 20 master i Danmark

For tiden består Net 1s danske net af kun 20 master, mens selskabet har 800 master i hele Norden. Med den nylige låneaftale med Ericsson er der dog kommet skred i den danske udbygning:

”Udbygningen af nettet i Danmark er allerede i gang og der vil allerede i indeværende måned bliver tilføjet 3 nye master,” siger Peter Kristian Kristensen.

Net1 henvender sig især til transport-sektoren og landbruget. En bredbåndpakke koster 149 kroner om måneden.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere