Artikel top billede

Adobes svar på dødsdom: Flash 11 bliver "1.000 gange hurtigere"

Flash Player 11 og AIR 3 bliver annonceret netop som Microsoft vælger HTML5
frem for plug-ins som Flash til Metro-versionen af IE10.

Læs også: Microsoft siger nej til Flash

Adobe arbejder fortsat med sin Flash-baserede strategi, og i denne uge annoncerede selskabet således Flash Player 11 og AIR 3 til såkaldte 'immersive' applikationer på tværs af enheder og platforme.

Annonceringen kommer i hælene på en række nederlag for selskabet i forhold til den standard-baserede HTML5-teknologi, som ikke kræver proprietære plug-ins som Flash for at kunne fremvise den form for multimedieindhold, som findes på nutidens mobile og stationære internet.

Flash 11 og AIR 3

Flash Player 11 og AIR 3 kommer efter planen til desktops i begyndelsen af oktober, og begge vil indeholde hardware-accelereret rendering, der kan rendere 2D og 3D-grafik "1.000 gange hurtigere" end med Flash Player 10 og AIR 2, lyder det fra virksomheden.

Men den egentlige udfordring for Adobe bliver at holde Flash relevant i et teknologi-landskab, der er i hastig forandring.

Flash Player er allerede blevet bandlyst fra Apples enormt populære iOS-enheder til fordel for HTML5. Det er heller ikke tilgængeligt på enheder med Windows Phone og BlackBerry-smartphones, selv om Research in Motion har stillet det i udsigt i et stykke tid efterhånden.

Tablet-udgave af IE 10 understøtter ikke plug-ins

Og nu hvor Microsoft har afsløret, at virksomhedens tablet-orienterede version af Internet Explorer 10 ikke vil understøtte nogen former for plug-ins, så bliver HTML5 nok også den foretrukne platform for mobiler med Windows 8. Desktop-versionen af IE10 vil fortsat understøtte plug-ins.

"Internet Explorer uden plug-ins giver bedre batterilevetid, såvel som sikkerhed, pålidelighed og privacy til forbrugerne," skriver Dean Hachamovitch, som er Microsofts corporate vice president for Internet Explorer, i et blogindlæg.

"Plug-ins var vigtige i internettets tidlige historie. Men nettet er kommet langt siden dengang, med HTML5," fortsætter han.

Microsofts egen plug-in, Silverlight, som længe har været konkurrent til Flash, vil i øvrigt også komme til at lide under den nye IE-policy.

Vital for Windows?

Adobe mener dog, at Flash fortsat vil udgøre en vital del af Windows-desktops. "Vi forventer, at Windows-desktops vil forblive populære i de næste mange år (inklusiv desktops med Windows 8), og det vil nemt kunne understøtte Flash, inklusiv interaktive webbaserede spil og premium-videoer, der kræver Flash. Derudover forventer vi Flash-baserede applikationer til Metro via Adobe AIR, meget på samme måde som på Android, iOS og BlackBerry-tablets," skriver Danny Winokur, der er general manager for platforme hos Adobe, i et blogindlæg.

Danny Winokurs blogindlæg understreger desuden Adobes egen støtte til HTML5.

Fremtiden for Flash

Flashs fremtidsudsigter hænger i høj grad sammen med brugen. Men alligevel er visse webbaserede organisationer allerede ved at skifte fra Flash og over til HTML5.

SlideShare, som tilbyder hjemmesider til deling af PowerPoint-præsentationer, er en af de virksomheder, som er i gang med at flytte opgaver over på HTML5. "Vi reducerer mængden af Flash på vores side," siger Jon Boutelle, der er teknologi-direktør hos SlideShare. "Først og fremmest fordi det er meget svært at finde ingeniører, der vil arbejde i Flash. Det bliver anset for at være et designer-værktøj og ikke et værktøj til ingeniører.

"Magiske ting"

Men Jon Boutelle anerkender, at Flash stadig kan tilbyde unikke funktioner. "Det, der er med Flash, er, at det kan nogle magiske ting, som ikke kan gøres på andre måder, og så kan det også nogle ting, som bliver erstattet med HTML5." Flash kan bruges til at få adgang til brugerens kamera og mikrofon, siger han. Men HTML5 erstatter Flash i forhold til indlejrede fonte og grafik. Den manglende understøttelse af Flash på iPhone og iPad er "absolut også et issue," siger Jon Butelle.

Udviklerværktøj stadig nøglen for Adobe

Analytikerne har haft blandede reaktioner, når de er blevet spurgt til Flashs fremtidige relevans. "Jeg er enig med Adobes kritikere i, at Flash i browseren på telefoner og tablet-pc'er ikke tilbyder den bedste brugeroplevelse, selv på mobile platforme der rent faktisk understøtter det som for eksempel Android og QNX [som bliver brugt i BlackBerry-tablets og som efter planen skal bruges i fremtidens smartphones med BlackBerry]," siger Avi Greengart, der er analytiker hos Current Analysis.

"Men Adobe tjener ikke penge på at sælge Flash. Adobe tjener penge på at sælge værktøjer. På en pc-browser er Flash stadig det mest almindelige runtime-miljø til spil, video og grafiske hjemmesider, og Adobes værktøj kan bruges til at designe, håndtere og lave penge på det."

Adobes udfordring

"Flash er stadig vel-supporteret på desktops, og ligesom mange andre web-teknologier har Flash også udviklet sig," siger Michael Gartenberg, der er analytiker hos Gartner. "Flash er stadig den foretrukne teknologi i forhold til mange brugsscenarier. Adobes udfordring bliver at fortsætte det arbejde."

Flash Player 11 og AIR 3 kommer til desktops i begyndelsen af oktober. Planerne for understøttelse til mobile enheder vil blive afsløret, så snart softwaren kommer i handlen til mobile systemer om nogle måneder, selv om en repræsentant for Adobe har officielt ankerkendt, at Android er et godt bud på et understøttet styresystem. iOS er allerede understøttet af AIR, fortalte repræsentanten.

(Denne artikel stammer fra ComONs søstersite, Infoworld.com. Oversættelse: Marie Dyekjær Eriksen)

[i]Læs også: Microsoft siger nej til Flash
 
[/i]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere