F-Secure advarer mod datakidnappere

Gidseltagning af data er et af de it-kriminelles nyeste våben, siger antivirusproducent.

Betal løsepenge eller du ser aldrig dine personlige data igen. Det er et af de it-kriminelles seneste påfund. I gamle dage kunne man risikere at få slettet eller ændret sine data, hvis computeren blev inficeret med virus. Men det tjener bagmanden selvfølgelig ikke noget på. I dag har organiserede kriminelle bander overtaget hacker-scenen og her tænker man i kroner og øre og ikke i simpel vandalisme.

Derfor bliver filerne på din computer ikke længere slettet – de bliver krypteret så du ikke kan åbne dem. Og de it-kriminelle forlanger så penge for at afkryptere dem igen.

Senest har F-Secure fundet en ny trojaner-virus, W32/DatCrypt, der forsøger sig med denne form for afpresning. Den krypterer først dine filer, f.eks. dokumenter eller videoklip, og får det til at se ud som om, de er korrupte og skal repareres. Herefter kommer en besked, der ligner en ægte Windows-melding, med instrukser om at downloade reparationsprogrammet Data Doctor 2010.

"Vi har tidligere set lignende vira, men ingen så avanceret som denne ransom virus. Trojaneren er så troværdig, at man let får opfattelsen af, at der er tale om et ægte hjælpeprogram, og filerne i virkeligheden blot skal repareres. Der vil derfor være brugere, som muligvis slet ikke opdager, at de faktisk betaler en slags løsepenge for deres data. De fleste vil blot være lettet over ikke at miste familiebilleder eller vigtige arbejdsdokumenter,” siger Michael Dahl fra F-Secure.

Så snart programmet er installeret, får man at vide, man skal købe hele programmet for at reparere de øvrige ”beskadigede” filer på harddisken. Det koster 450 kr. at købe programmet, og først når pengene er betalt, har man igen adgang til sine data.

Ifølge Michael Dahl er DatCrypt-trojaneren et eksempel på, hvor sofistikeret de it-kriminelles metoder og våben er blevet. En effektiv måde at sikre sig på er at sørge for, at man jævnligt tager backup af sine data enten gennem eksterne backup diske, cd’er eller med online backupsystemer.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere