Overarbejde har taget overhånd

Ifølge fagforeningen Prosa er det langt fra usædvanligt, at arbejdsgiverne i IT-branchen forlanger, at medarbejderne tager overarbejde, uden at de bliver betalt for det.

Frustrerende, men desværre set for ofte.

Det er meldingen fra IT-fagforeningen Prosa, når den skal forholde sig til den kontrakt, som det vejlensiske IT-firma Unik tilbød en systemudvikler.

Firmaet skrev blandt andet, at "den faktiske arbejdstid afhænger af de daglige opgaver hos kunden" og at "lønnen dækker den fulde arbejdsindsats, og der ydes ikke særskilt vederlag for overarbejde."

De formuleringer fik udvikleren til at takke nej til jobbet.

Prosa kender udmærket til problemer på IT-arbejdsmarkedet med overarbejde og manglende honorering af det.

Her forstår man godt systemudviklerens frustration over den konkrete kontrakt, men betegner dens formuleringer om arbejdstid som "ikke usædvanlige".

Faglig sekretær Mogens Sørensen er jævnligt i kontakt med IT-folk, der spørger ham til råds om ansættelseskontrakter. Han gør det klart for dem, hvilke konsekvenser en formulering kan have.

- Jo mere præcis en kontrakt er, jo mindre risiko er der for misforståelser og fejlfortolkninger. Vi anbefaler normalt vores medlemmer at få specificeret i kontrakten, at overarbejde honoreres og nøjagtig hvordan - med afspadsering eller betaling, siger Mogens Sørensen.

Men han erkender også, at det kan være lettere sagt end gjort.

- Arbejdsgivere vil typisk sige: "Sådan ser de andres kontrakter også ud. Du kan jo nok se, at vi ikke kan lave særaftaler for dig." Så må man gøre op med sig selv, om man kan og vil leve med kontraktens vilkår, siger Mogens Sørensen.

Han konstaterer, at mange IT-folk har affundet sig med kontrakter, hvor arbejdstiden og honoreringen flagrer.

Prosas holdning er, at overarbejde generelt har taget overhånd i IT-branchen.

En undersøgelse, Computerworld fik foretaget i efteråret 2002, viste, at 65 procent af 1.700 IT-folk mente, at de arbejdede for meget.

Danmarks Statistiks arbejdstidsregnskab har tidligere påvist, at IT-branchens ansatte i snit arbejder 100 timer mere om året end gennemsnittet for alle brancher.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere