Dansk internet-knudepunkt uden nødstrøm

Mange virksomheder og internetbrugere over hele landet oplevede problemer med deres netforbindelse på grund af strømsvigtet i Østdanmark i går. Det danske internetknudepunkt, DIX'en, gik nemlig ned på grund af strømsvigtet, men det er internetudbydernes egen skyld, siger Uni-C, som står bag DIX'en.

Hvis en simpel Netto-butik kan køre videre uden strøm fra elselskabet, hvordan kan vi så tillade, at det nationale internetknudepunkt går ned?

Det retoriske spørgsmål kommer fra Johnny Larsen fra Herlev-selskabet Compare IT, som lever af at tage backup for virksomheder over internet.

Hans forretning blev lagt død under strømsvigtet i Østdanmark i går eftermiddags.

Det havde intet med Compare IT selv at gøre, for selskabets egne servere kørte videre på nødstrømsanlæg. Men der var ingen forbindelse til resten af verden, fordi det danske internetknudepunkt, DIX'en i Lyngby, ikke har tilsvarende anlæg.

Nødstrøm til en halv time
Det nationale internetknudepunkt løb derfor tør for strøm, da batteribackup'en løb tør, en halv time efter strømmen forsvandt fra stikkontakterne i går ved 12.30-tiden.

Al internettrafik over knudepunktet blev derfor indstillet, og masser af virksomhedskunder og private internetbrugere fik svært ved at drive forretning eller komme i kontakt med alle servere på nettet.

Problemet var ikke begrænset til Østdanmark, fordi også jyske og fynske kunder kan have benyttet udbydere, hvis primære forbindelse er til DIX'en.

Johnny Larsen konstaterer, at hans egen investering i nødstrømsfaciliteter er mere eller mindre spildt, så længe det danske internetknudepunkt er ligeglad med den slags tiltag. Han mener, at hvis nogen i den danske internet-branche bør have nødstrøm, så skal det være DIX'en.

TDC: - Uheldigt
De store internetudbydere har selv nødstrøm i deres interne knudepunkter, ligesom de udveksler internettrafik med hinanden. Derfor var alle kunder heller ikke plaget af nedbruddet i det nationale knudepunkt.

- Men der er mange ting koblet på DIX'en, så det er lidt uheldigt, at der ikke er nødstrøm, må man sige, lyder det fra TDC Internets sikkerhedschef, Per B. Hansen.

- En halv time er jo ikke meget, tilføjer han med henvisning til, hvor længe knudepunktet kan holde sig i luften uden strøm i elnettet.

Kan udveksle trafik via udlandet

Det statslige IT-selskab Uni-C, som driver DIX'en, afviser dog enhver kritik. Divisionsdirektør Martin Bech henviser først og fremmest til, at internettrafikken godt kan finde vej, selv om DIX'en går ned. I så fald kan trafikken udveksles gennem udlandet, for det er et krav, at alle internetudbydere, der er koblet på DIX'en, også har en linie til udlandet.

Uni-C har tidligere estimeret, at kun mellem 10 og 15 procent af den totale danske internettrafik kører gennem DIX'en. Alligevel afviser Martin Bech ikke, at danske brugere og virksomheder kan have oplevet store gener. Han mener blot ikke, at det er Uni-C's ansvar.

Et af problemerne er, at mange udbydere har deres eget udstyr stående hos Uni-C i Lyngby i samme lokaler som DIX'en. Det udstyr har heller ikke nødstrøm. Så når DIX'en løber tør for strøm, gælder det samme for udbydernes udstyr, og så nytter det intet, at der er linier til udlandet.

- Vi har i et halvt år haft et tilbud på at købe sig adgang til et nødstrømsanlæg med leveringstid på et halvt år. Indtil videre har der ikke været tilstrækkeligt mange kunder til, at vi kunne opnå kritisk masse. Vi kan håbe på, at markedet vender efter i går, siger Martin Bech.

Han tilføjer, at det også tidligere har været drøftet, om der skulle tilknyttes en dieselgenerator til DIX'en, så den kan køre i tilfælde af længevarende strømudfald. Det har internetudbyderne ifølge Uni-C-direktøren ikke ønsket, blandt andet med henvisning til muligheden for at sende trafik til udlandet.

Martin Bech skønner, at det vil koste omkring en million kroner om året at have en dieselgenerator til DIX'en stående, og det svarer næsten til en fordobling af driftsudgifterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere