Artikel top billede

Datatilsynet: De nye regler er ikke lutter lagkage

Det danske Datatilsyn kan se mange positive ting i nyt databeskyttelses-udkast. Men tilsynet har også kritikpunkter.

I dag går EUs kommissær for retslige anliggender, Viviane Reding, på talerstolen og afslører nye regler for databeskyttelse i EU.

De første tegn tyder på, at der bliver tale om en stramning til fordel for forbrugerne.

Det danske Datatilsyn kan trække flere positive træk frem i lyset, siger direktør Janni Christoffersen.

For eksempel udsigten til at borgernes retsstilling styrkes med mere åbenhed og større indflydelse. Regelopstramningen vil også betyde, at virksomheder og organisationer skal tage større ansvar for databeskyttelse, og at regler på tværs af landegrænser gøres mere ensrettede. Reglerne vil desuden give mere indflydelse til de nationale datatilsyn, fordi de kan være med til at håndhæve regler i flere lande.

Men også kritikpunkter

"Vi synes, der er mange gode elementer i udspillet. Men også noget, vi umiddelbart er forbeholdne over for. Vi er umiddelbart noget skeptiske over for valget af en forordning i stedet for et direktiv. Forordning kan være et godt valg på områder med grænseoverskridende ydelser, men måske ikke som et generelt instrument på alle områder. Der er meget store forskelle landene imellem - historisk og kulturelt betinget," siger direktør Janni Christoffersen fra Datatilsynet.

Datatilsynet har ikke set det endelige forslag, med baserer sit foreløbig syn på databeskyttelsen ud fra lækkede dokumenter fra sidste år og dagens medieomtale.

Derfor er der behov for dybere analyser af, hvad forordningen betyder for danskerne og danske myndigheder.

Mister vi særpræg?

Janni Christoffersen mener, at nye strammere regler fra EU får den danske lov og hendes organ til træde i baggrunden.

"Med en forordning falder den danske persondatalov helt bort, dvs. også de ganske fornuftige særregler, som vi har haft i Danmark i mange år, og som ikke har givet anledning til problemer. Samtidig giver forslaget mere magt til EU-kommissionen og til et "overdatatilsyn" på EU-niveau," siger hun.

"Og sidst men ikke mindst. Det nuværende regelsæt beskyldes for at være svært at forstå - og det problem bliver desværre ikke mindre i det nye. Det er ikke en pixibog!"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere