Artikel top billede

Datatilsynet: De nye regler er ikke lutter lagkage

Det danske Datatilsyn kan se mange positive ting i nyt databeskyttelses-udkast. Men tilsynet har også kritikpunkter.

I dag går EUs kommissær for retslige anliggender, Viviane Reding, på talerstolen og afslører nye regler for databeskyttelse i EU.

De første tegn tyder på, at der bliver tale om en stramning til fordel for forbrugerne.

Det danske Datatilsyn kan trække flere positive træk frem i lyset, siger direktør Janni Christoffersen.

For eksempel udsigten til at borgernes retsstilling styrkes med mere åbenhed og større indflydelse. Regelopstramningen vil også betyde, at virksomheder og organisationer skal tage større ansvar for databeskyttelse, og at regler på tværs af landegrænser gøres mere ensrettede. Reglerne vil desuden give mere indflydelse til de nationale datatilsyn, fordi de kan være med til at håndhæve regler i flere lande.

Men også kritikpunkter

"Vi synes, der er mange gode elementer i udspillet. Men også noget, vi umiddelbart er forbeholdne over for. Vi er umiddelbart noget skeptiske over for valget af en forordning i stedet for et direktiv. Forordning kan være et godt valg på områder med grænseoverskridende ydelser, men måske ikke som et generelt instrument på alle områder. Der er meget store forskelle landene imellem - historisk og kulturelt betinget," siger direktør Janni Christoffersen fra Datatilsynet.

Datatilsynet har ikke set det endelige forslag, med baserer sit foreløbig syn på databeskyttelsen ud fra lækkede dokumenter fra sidste år og dagens medieomtale.

Derfor er der behov for dybere analyser af, hvad forordningen betyder for danskerne og danske myndigheder.

Mister vi særpræg?

Janni Christoffersen mener, at nye strammere regler fra EU får den danske lov og hendes organ til træde i baggrunden.

"Med en forordning falder den danske persondatalov helt bort, dvs. også de ganske fornuftige særregler, som vi har haft i Danmark i mange år, og som ikke har givet anledning til problemer. Samtidig giver forslaget mere magt til EU-kommissionen og til et "overdatatilsyn" på EU-niveau," siger hun.

"Og sidst men ikke mindst. Det nuværende regelsæt beskyldes for at være svært at forstå - og det problem bliver desværre ikke mindre i det nye. Det er ikke en pixibog!"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.