Artikel top billede

Flash-disken er dødsdømt

Fremtiden ser sort ud for Flash-diske. Jo mere kapacitet, jo langsommere bliver de.

Mange forventer at mekaniske harddiske forsvinder og bliver erstattet af NAND Flash-baserede SSD'er (Solid State Drives). Men ny forskning peger på en række grundlæggende problemer med NAND Flash-teknologien.

"The Bleak Future of NAND Flash Memory" lyder overskriften på et forskningspapir, der er skrevet af forskere fra University of California i San Diego og Microsoft Research i Mountain View.

De tegner et meget sort billede af SSD'ens fremtid. Efterhånden som strukturbredden bliver reduceret og datatætheden stiger - altså med andre ord, at man kan pakke flere data ned på de små chips - stiger latenstiderne og fejlprocenten dramatisk.

I dag bruges der NAND Flash med en strukturbredde ned til 25 nanometer, men forskerne forventer at det bliver reduceret til 6,5 nm frem mod 2024. Det burde være en god nyhed; det vil betyde at kapaciteten stiger betydeligt.

Men forskerne forudsiger, at latenstiderne bliver fordoblet i MLC (Multi Level Cell) Flash og næsten tredoblet i TLC (Triple Level Cell) hukommelse. Samtidig stiger bitfejlene med en faktor tre.

Her er der tale om et meget grundlæggende problem i NAND Flash-teknologien, som ikke uden videre kan løses.

"Vi kan enten have kapacitet eller ydelse," siger forskeren Laura Grupp til det amerikanske Computerworld.

Nu har SSD'er som bekendt ingen bevægelige mekaniske dele og derfor kan data som udgangspunkt skrives og læses meget hurtigere end i en harddisk, hvor læse/skrive-hovedet skal flyttes rundt for at finde data på en roterende disk. Men denne forskel i ydelsen bliver mindre, efterhånden som lagerpladsen i NAND Flash-chippen vokser.

I 2024 kan man formentlig købe en 16 TB SSD med TLC Flash og en 4 TB SSD med MLC Flash, men de vil altså været meget langsommere end de nuværende SSD'er, mener forskeren.

Det markerer samtidig teknologiens grænse - man kan ikke bygge SSD'er med større kapacitet uden at tabe for meget ydelse, lyder konklusionen.

"Det kan ikke betale sig at gå længere end 6,5 nm - 2024 er enden," siger Grupp.

I de sidste seks år er strukturbredden i NAND Flash-chips faldet fra 72 til 25 nanometer. De første SSD'er gemte kun 1 bit per Flash-celle, også kaldet SLC. Det næste var MLC med to bit per celle, og nu bruger man TLC med tre bit per celle.

Men samtidig falder levetiden. I en SLC kan man typisk skrive og slette en celle 50-100.000 gange, men i TLC er det reduceret til mellem 500 og 1.000 gange.

"Det er et dramatisk fald. Folk er vant til at arbejde med teknologi som bare bliver bedre og bedre, men med NAND Flash bliver vi mødt med problemer efterhånden som det udvikler sig," siger Grupp.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.