Artikel top billede

Bør du aflevere dit Facebook-kodeord til arbejdsgiveren?

Flere jobansøgere oplever at de bliver bedt om at udlevere deres login-data til Facebook. Nu vil det sociale netværk tage juridiske skridt.

Facebook vil ikke finde sig i, at virksomheder og myndigheder kræver at få udleveret brugernavne og adgangskoder til profiler som tilhører jobansøgere. Det er en ny trend i USA, hvor det ikke længere er nok blot at kigge på en persons Facebook-profil for at vurdere, om de er egnet til et job.

Nu forlanger arbejdsgivere ligefrem, at man skal udlevere sine login-data, så de selv kan logge sig på og tjekke alle de personlige beskeder på Facebook.

"Det svarer til at forlange nøglerne til dit private hjem," siger jura-professor Orin Kerr til Boston.com.

Han mener at det kan være ulovligt at udspionere jobansøgernes private Facebook-profiler. Man har længe brugt Facebook til at tjekke potentielle nye medarbejdere. Men mange har efterhånden skjult deres profil, så indholdet ikke længere er synligt for fremmede.

Nogle virksomheder kræver derfor, at jobansøgere tilføjer deres HR-chef som ven på Facebook, så der er fuld adgang til profilens indhold. Men det er altså heller ikke nok for alle. Nogle vil selv logge sig på profilen i jobansøgerens navn.

Facebook vil nu gøre alt for at stoppe denne praksis. I den officielle Facebook-blog skriver Erin Egan, der er chief privacy officer hos Facebook, at man vil tage juridiske skridt for at stoppe dette og forsøge at påvirke lovgiverne.

"Det er vigtigt at alle brugere på Facebook er klar over, at de har en ret til at holde deres kodeord hemmeligt, og vi vil gøre vores bedste for at beskytte denne ret," skriver Erin Egan.

Boston.com skriver også at mange virksomheder bruger tredjeparts-applikationer til at samle informationer på Facebook. Et af programmerne er BeKnown, der kan hente informationer fra personers Facebook-profiler selvom man ikke er venner med den pågældende.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere