Artikel top billede

Samsung melder om chip-gennembrud

Forskere hos Samsung har nået et gennembrud med graphen, som kan bane vejen for fremtidens computer-chips.

Samsung fortæller i en pressemeddelelse, at man har udviklet en ny transistor-struktur med graphen, der beskrives som et "vidundermateriale". Dermed er man kommet ét skridt tættere på udviklingen af hurtigere transistorer, som overvinder begrænsningerne i almindelige silicium-chips.

Graphen er meget stærkt - faktisk stivere end diamant - men alligevel er en krystal kun én atom tykt. Det består af kulstofatomer fra grafit og er meget velegnet til at lede strøm.

IBM har tidligere demonstreret et CMOS-kompatibel integreret kredsløb med graphen, som skulle fungere op til 5 Ghz taktfrekvens og en temperatur på 200 C.

De nyeste silicium-processorer indeholder flere milliarder transistorer. For at få mere ydelse kan man enten reducere størrelsen i de individuelle transistorer for at forkorte den afstand, som elektronerne skal bevæge sig, eller bruge et materiale med højere elektron-mobilitet for at gøre elektronerne hurtigere.

I de sidste 40 år har man forhøjet ydelsen ved at gøre transistorerne mindre - det er grundlaget for det, der er kendt som Moore's lov.

Men nu er man efterhånden nået til det punkt, hvor det bliver svært at gøre transistorerne meget mindre. Intel forsker dog allerede i teknologi med en strukturbredde på blot fem nanometer (de nuværende processorer bruger 22 nanometer).

Samsung-forskerne mener nu, at man i stedet bør satse på at gøre elektronernes vej rundt i chippen hurtigere. I graphen er elektron-mobiliteten 200 gange hurtigere end i silicium. Et af de store problemer er dog, at man ikke uden videre kan tænde og slukke for strømmen. Det er nødvendigt for at skifte mellem 0 og 1.

Forskerne har tidligere fundet metoder til at konvertere graphen til en halvleder, men det sker på bekostning af elektron-mobiliteten.

Nu har Samsung udviklet en enhed, der kan tænde og slukke for strømmen i graphen uden at det går ud over elektronernes hastighed. Denne enhed kaldes en Barristor. Det betyder altså, at man kan få graphen til at opføre sig som en "rigtig" chip. Det er også lykkes at gennemføre simple regneoperationer med denne enhed.

Det næste skridt bliver at demonstrere, at man også kan fremstille en fuldt funktionsdygtig processor med graphen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.