Artikel top billede

Så er PayPal-milliardærens rumskib sendt afsted

Falcon-9-raketten med Dragon-kapslen er nu på vej til den internationale rumstation ISS.

Kl. 9.44 dansk tid startede Falcon-9-raketten med den første privatbyggede ubemandede rumkapsel fra Cape Canaveral i Florida. Det første startforsøg i lørdags måtte afbrydes i sidste sekund under stor dramatik, men tirsdag gik alt efter planen og Dragon-rumkapslen blev sendt ud på sin tur til den internationale rumstation ISS.

Det er en stor sejr for PayPal-milliardæren Elon Musk, der har investeret en del af sin formue i firmaet Space Explorations (SpaceX). Hans firma har en kontrakt med NASA om 12 transport-flyvninger til ISS, hvor den samlede pris ligger på 10 mia. kr.

Tirsdagens opsendelse markerer starten på en historisk mission. Det er den første kommercielle flyvning til ISS. NASA har sendt de gamle rumfærger på pension og må derfor bruge private firmaer og russiske rumkapsler for at nå rumstationen.

SpaceX betegner selv turen som en "demonstration mission" og forsøger at nedtone forventningerne. Meget kan stadig gå galt, og der er planlagt yderligere to forsøg i år.

Dragon bliver "parkeret" i rummet tæt ved rumstationen, indtil man er helt sikker på, at den kan fjernstyres og reagerer på alle kommandoer fra besætningen. Først derefter får den lov til at nærmere sig ISS og bliver til sidst opfanget og fastgjort af en robotarm.

Kapslen skal transportere omkring 500 kilo forsyninger op til astronauterne på ISS, og senere skal den fragte 600 kilo affald tilbage til Jorden. Den skal lande i Stillehavet ud for Californiens kyst og senere bjerges med et specialskib.

Det Hvide Hus har udsendt en meddelelse, hvor man hylder SpaceX og NASA efter opsendelsen, og samtidig understreger at den nye udvidede rolle for den private sektor skal frigøre NASA's ressourcer til at gøre det, som man er bedst til - at løse de mest krævende teknologiske udfordringer og sende mennesker længere ud i rummet.

Nu er grænselandet tæmmet og nybyggerne rykker ind, mens "the new frontier" er flyttet længere væk fra Jorden.

Men Elon Musk har også selv planer om at sende mennesker til både Månen og Mars. Hans Dragon-kapsel skal senere transportere op til syv passagerer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Digitaliseringsstyrelsen søger ny hovedleverandør til Borger.dk
Digitaliseringsstyrelsen søger med million-ordre ny hovedleverandør af en række centrale opgaver på Borger.dk i en fokuseret kontrakt, hvor man kommer til at samarbejde tæt med Netcompany.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.