Artikel top billede

Så er PayPal-milliardærens rumskib sendt afsted

Falcon-9-raketten med Dragon-kapslen er nu på vej til den internationale rumstation ISS.

Kl. 9.44 dansk tid startede Falcon-9-raketten med den første privatbyggede ubemandede rumkapsel fra Cape Canaveral i Florida. Det første startforsøg i lørdags måtte afbrydes i sidste sekund under stor dramatik, men tirsdag gik alt efter planen og Dragon-rumkapslen blev sendt ud på sin tur til den internationale rumstation ISS.

Det er en stor sejr for PayPal-milliardæren Elon Musk, der har investeret en del af sin formue i firmaet Space Explorations (SpaceX). Hans firma har en kontrakt med NASA om 12 transport-flyvninger til ISS, hvor den samlede pris ligger på 10 mia. kr.

Tirsdagens opsendelse markerer starten på en historisk mission. Det er den første kommercielle flyvning til ISS. NASA har sendt de gamle rumfærger på pension og må derfor bruge private firmaer og russiske rumkapsler for at nå rumstationen.

SpaceX betegner selv turen som en "demonstration mission" og forsøger at nedtone forventningerne. Meget kan stadig gå galt, og der er planlagt yderligere to forsøg i år.

Dragon bliver "parkeret" i rummet tæt ved rumstationen, indtil man er helt sikker på, at den kan fjernstyres og reagerer på alle kommandoer fra besætningen. Først derefter får den lov til at nærmere sig ISS og bliver til sidst opfanget og fastgjort af en robotarm.

Kapslen skal transportere omkring 500 kilo forsyninger op til astronauterne på ISS, og senere skal den fragte 600 kilo affald tilbage til Jorden. Den skal lande i Stillehavet ud for Californiens kyst og senere bjerges med et specialskib.

Det Hvide Hus har udsendt en meddelelse, hvor man hylder SpaceX og NASA efter opsendelsen, og samtidig understreger at den nye udvidede rolle for den private sektor skal frigøre NASA's ressourcer til at gøre det, som man er bedst til - at løse de mest krævende teknologiske udfordringer og sende mennesker længere ud i rummet.

Nu er grænselandet tæmmet og nybyggerne rykker ind, mens "the new frontier" er flyttet længere væk fra Jorden.

Men Elon Musk har også selv planer om at sende mennesker til både Månen og Mars. Hans Dragon-kapsel skal senere transportere op til syv passagerer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere