Artikel top billede

Google går til angreb på Apple TV

Efter sin fiaskoramte Google TV-platform forsøger søgegiganten nu igen at erobre stuen. Denne gang med en rund kugle.

Den store keynote på Google I/O konferencen onsdag endte med præsentationen af en ny boks, der skal forbinde nettet med dit fjernsyn: Nexus Q. Den nye enhed minder om en kanonkugle og skal sælges for 300 dollar fra midten af juli. Den streamer musik, video og andet indhold fra netopkoblede enheder direkte til fjernsynet og minder dermed om Apple TV-boksen, der blev relanceret i april.

Det er ikke Googles første forsøg på at erobre stuen. I 2010 kom Google med sin Android-baserede Google TV-platform. Der var store ambitioner om at skabe en helt ny tv-oplevelse, som kombinerer fjernsyn og web, men det blev ikke en succes.

Nu kommer så Nexus Q, som har en stribe med LED-lys og et sæt ind- og udgange på bagsiden. Den har en Ethernet-port, Micro-HDMI, optisk lydudgang og et micro-USB stik. Der er også højtaler-udgange, Wi-Fi, Bluetooth og NFC.

Kuglen kører med Android 4.0 og den har 1 GB arbejdshukommelse og 16 GB Flash-lager.

Nexus Q fungerer som en bro mellem Android-enheder og fjernsynet. Den understøtter applikationer som Google Play Music, Google Play Movies and TV og Youtube. Her kan du altså vælge den ønskede musik eller video på din smartphone eller tablet, samle en playlist og sende det hele til boksen.

Det fungerer lidt anderledes end Apples AirPlay. Her bliver indhold først streamet til den mobile enhed og herefter sendt fra enheden til Apple TV boksen og fjernsynet. Google har valgt en anden fremgangsmåde, hvor den mobile enhed blot fungerer som en slags fjernbetjening. Den sender besked til Nexus Q om, hvad der skal afspilles, og så bliver indholdet streamet direkte fra skyen til kuglen.

Det ser umiddelbart ud til, at Nexus Q er mere restriktiv end AirPlay. Den understøtter kun Google Play og YouTube-indhold, mens AirPlay fungerer med mange tredjeparts-apps.

Til gengæld har Google implementeret "sociale playlister", hvor flere kan gå sammen om at oprette lister med ens favorit-musik. Ligesom i produkterne fra Sonos er der mulighed for, at man kan definere flere zoner og sende forskellig musik til hvert rum i huset.

Nexus Q er noget dyrere end konkurrenterne - den koster tre gange mere end Apple TV - men så er der også en indbygget forstærker. Desuden er boksen fremstillet i USA og ikke i Kina, som mange andre elektronik-produkter, og det er også med til at hæve prisen.

Den nye medieboks skal sælges direkte gennem Google Play-butikken, men selskabet har ikke oplyst en dato for den europæiske lancering.

Sporene skræmmer

Den gamle Google TV-platform lever også endnu, og LG har netop lanceret nye fjernsyn med platformen indbygget. Men sporene skræmmer. Logitech var de første til at lancere en boks med Google TV-platformen i 2010, men sidste år opgav Logitech at udvikle en efterfølger til boksen. Det menes at Google TV-eventyret har kostet Logitech mere end en halv milliard kroner.

Logitech placerede ansvaret for fiaskoen hos Google. Platformen var slet ikke klar til lancering på det tidspunkt, hvor de første bokse kom på gaden, mener selskabet.

Google TV er baseret på en simpel computer, der enten kan integreres direkte i fjernsynet eller indbygges i en ekstern boks. Denne computer bruger Android som operativsystem og Chrome som browser.
 
Med platformen kan tv-seerne frit springe mellem tv- og web-indhold og hente både gratis og betalingspligtige tv-kanaler direkte fra nettet. Desuden kan indholdet automatisk skræddersys til brugerens præferencer. Et halvgennemsigtigt Google-søgefelt lægges hen over skærmen.
 
Men anmeldelserne har klaget over, at det er for svært at betjene systemet og der mangler indhold. Desuden har der været mange fejl.

De store amerikanske tv-stationer som ABC, NBC, CBS og Fox har afvist at understøtte Google TV.

LG fortæller at den nye generation af Google TV kører hurtigere end de første produkter fordi man bruger en ny dual-core-processor. Der er også en såkaldt Magic Remote, der skal gøre det lettere at betjene fjernsynet.

I stedet for et klodset tastatur kan man nu betjene Google TV med en kombination af håndbevægelser og talegenkendelse. Man kan f.eks. vifte med fjernbetjeningen for at skifte kanal eller ændre lydstyrken.

Google har også meldt ud, at man vil integrere sit sociale netværk Google+ med tv-platformen. Her kan man f.eks. anbefale tv-programmer til vennerne og chatte over fjernsynet.

Så indtil videre satser Google altså på to heste: Nexus Q og Google TV. Samtidig er der vedholdende rygter om, at Apple kommer med et helt nyt tv-produkt snart.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere