Artikel top billede

Elgiganten: Kom bare med jeres elektronikskrot

Elgiganten har i årevis tilbudt kunderne, at de kan slippe af med deres udtjente computere og digitale kameraer og lever derfor allerede op til nyt EU-direktiv.

Netop vedtagne EU-regler tvinger alle større detailforretninger, der forhandler elektronik, til at tage brugt udstyr tilbage.

De nye regler er en udvidelse af EU-direktivet om affald af elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE), som gradvist bliver implementeret i hele EU i løbet af de næste syv år.

"Det direktiv er vi helt med på, for vi har altid tilbudt kunderne at de kan returnere deres elektronikskrot og lade os bortskaffe det gennem de rigtige kanaler, så det ikke ender i en skovkant eller et tredjeverdensland," siger Jakob Reland, servicechef, Elgiganten.

Lige lidt strammere

Faktisk er det reviderede direktiv også strammere lige præcis i forhold til ulovlig eksport af elektronik-skrot. Brugt udstyr kan eksempelvis kun eksporteres til ikke-OECD-lande, hvis man kan dokumentere, at udstyret er beregnet til direkte genbrug, er fuldt funktionsdygtigt og derudover bliver transporteres forsvarligt.

Fra 2018 vil direktivet blive udvidet fra sit nuværende begrænsede omfang til at gælde for alle kategorier af elektronisk affald. Senest fra februar 2014 skal det være muligt for forbrugerne gratis at returnere småt e-affald såsom mobiltelefoner til store detailforretninger på mindst 400 kvadratmeter.

Ifølge CRN's oplysninger er en væsentlig ændring i direktivet, at man hidtil kun har skullet tage elektronikprodukterne retur, hvis kunden købte noget nyt. Nu er det sådan, at uanset om kunden køber nyt eller ej, så skal kunden have lov at komme af med sit gamle elektronik.

Elgiganten har styr på at komme af med affaldet på forsvarlig vis, men det har krævet arbejde at få plads.

"Hvis kunder kommer ind med et produkt, de vil af med uden at købe et nyt, så er det ikke noget problem for os, men jeg kan godt se, at for mindre detailhandlende som ikke har de ting på plads, kan det være et problem at komme i gang med.

Elgigantens nordiske hovedkontor har overblikket over mængden af elektronikskrot, der returneres til Elgigantens butikker, men har ikke endnu suppleret os med konkrete tal på affaldsmængden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere