Artikel top billede

Asiatiske børshajer får megahurtigt søkabel

Et nyt undersøisk kabel på 7.800 kilometer gør datakommunikation mellem Singapore og Tokyo hurtigere.

Tre millisekunder. Det er den hastigheds-gevinst, som man får med et nyt undersøisk datakabel på 7.800 kilometer i Asien. Den nye forbindelse er døbt Asia Submarine-cable Express (ASE) og den strækker sig fra Japan over Filippinerne og Hong Kong til Singapore og Malaysia.

Ifølge BBC er der tale om det hurtigste datakabel i Asien.

Der findes allerede undersøiske kabler i området, men det nye kabel kan altså transportere data tre millisekunder hurtigere mellem Tokyo og Singapore.

Det betyder ikke så meget for almindelige internet-brugere, men for den algoritme-baserede børshandel kan hvert millisekund betyde millioner i fortjeneste eller tab.

"Hvis alle banker tager den samme beslutning om at handle på samme tid, er det den, der får transaktionen til hovedcomputeren først, der vinder. Tre millisekunder i computertid er lig med en time i mennesketid," siger analytikeren Ralph Silva hos Silva Research Network til BBC.

Ruten for det nye undersøiske kabel er så lige som mulig, og den går uden om Taiwan, hvor der ofte er jordskælv. I stedet har man valgt at trække kablet længere sydpå forbi Filippinerne.

Mange af de undersøiske kabler i nærheden af Japan blev beskadiget under jordskælvet og den efterfølgende tsunami i 2011, hvor en halv million husstande mistede telefon-forbindelsen, og 150.000 var uden internet.

Klimakrisen gør nettet hurtigere

Jagten på de sidste millisekunder er også årsagen til, at man overvejer at placere nye undersøiske kabler gennem Arktis, som lader datatrafikken flyde direkte mellem Europa og Asien - uden at skulle igennem USA først. Den globale opvarmning har gjort det muligt.

Der er planer om at placere tre konkrete kabler, som skal forbinde London og Tokyo. Det første projekt er det såkaldte Russian Trans-Arctic Cable System (RUTACS), som løber langs med den russiske kyst.

Der er tale om seks par fibre med en kapacitet på 1,6 terabit/s per par, og den minimale latenstid mellem London og Tokyo bliver på 76,58 millisekunder. Projektet har en samlet pris på næsten seks milliarder kroner.

Arctic Fibre vil også forbinde Storbritannien og Japan, men dette kabel skal følge den berømte Nordvestpassage. Der spekuleres i, at den globale opvarmning vil gøre Nordvestpassagen mellem Atlanterhavet og Stillehavet langs Amerikas nordlige kyst farbar det meste af året.

Den totale båndbredde bliver på 6,4 terabit/s, og latenstiden ligger på 168 ms.

Det tredje projekt er det såkaldte Arctic Link, som også skal løbe gennem Nordvestpassagen. Der er dog usikkerhed omkring dette projekt, som ikke har fået de nødvendige lån.

Søger nye ruter til havs

Europa og Japan er allerede forbundet med forskellige land- og hav-kabler, men trafikken passerer gennem en række knudepunkter og flaskehalse på vejen - og den seneste tid har vist, at et enkelt skib, som trækker sit anker hen over havbunden det forkerte sted, kan afbryde en stor del af den globale netkommunikation.

De arktiske ruter er kortere, og der er mindre skibstrafik i dette område - indtil videre. Hvis isen fortsætter med at vige, kan det betyde, at mange flere skibe vil benytte de nordlige ruter. Indtil videre er det stadig nødvendigt at bruge særlige forstærkede skibe til kabellægning, som er ledsaget af isbrydere.

I dag ligger latenstiden mellem London og Tokyo på omkring 230 millisekunder - med de nye kabler kan det altså reduceres betydeligt.

De første af de nye undersøiske kabler gennem Arktis skulle være på plads senere i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere