Artikel top billede

Asiatiske børshajer får megahurtigt søkabel

Et nyt undersøisk kabel på 7.800 kilometer gør datakommunikation mellem Singapore og Tokyo hurtigere.

Tre millisekunder. Det er den hastigheds-gevinst, som man får med et nyt undersøisk datakabel på 7.800 kilometer i Asien. Den nye forbindelse er døbt Asia Submarine-cable Express (ASE) og den strækker sig fra Japan over Filippinerne og Hong Kong til Singapore og Malaysia.

Ifølge BBC er der tale om det hurtigste datakabel i Asien.

Der findes allerede undersøiske kabler i området, men det nye kabel kan altså transportere data tre millisekunder hurtigere mellem Tokyo og Singapore.

Det betyder ikke så meget for almindelige internet-brugere, men for den algoritme-baserede børshandel kan hvert millisekund betyde millioner i fortjeneste eller tab.

"Hvis alle banker tager den samme beslutning om at handle på samme tid, er det den, der får transaktionen til hovedcomputeren først, der vinder. Tre millisekunder i computertid er lig med en time i mennesketid," siger analytikeren Ralph Silva hos Silva Research Network til BBC.

Ruten for det nye undersøiske kabel er så lige som mulig, og den går uden om Taiwan, hvor der ofte er jordskælv. I stedet har man valgt at trække kablet længere sydpå forbi Filippinerne.

Mange af de undersøiske kabler i nærheden af Japan blev beskadiget under jordskælvet og den efterfølgende tsunami i 2011, hvor en halv million husstande mistede telefon-forbindelsen, og 150.000 var uden internet.

Klimakrisen gør nettet hurtigere

Jagten på de sidste millisekunder er også årsagen til, at man overvejer at placere nye undersøiske kabler gennem Arktis, som lader datatrafikken flyde direkte mellem Europa og Asien - uden at skulle igennem USA først. Den globale opvarmning har gjort det muligt.

Der er planer om at placere tre konkrete kabler, som skal forbinde London og Tokyo. Det første projekt er det såkaldte Russian Trans-Arctic Cable System (RUTACS), som løber langs med den russiske kyst.

Der er tale om seks par fibre med en kapacitet på 1,6 terabit/s per par, og den minimale latenstid mellem London og Tokyo bliver på 76,58 millisekunder. Projektet har en samlet pris på næsten seks milliarder kroner.

Arctic Fibre vil også forbinde Storbritannien og Japan, men dette kabel skal følge den berømte Nordvestpassage. Der spekuleres i, at den globale opvarmning vil gøre Nordvestpassagen mellem Atlanterhavet og Stillehavet langs Amerikas nordlige kyst farbar det meste af året.

Den totale båndbredde bliver på 6,4 terabit/s, og latenstiden ligger på 168 ms.

Det tredje projekt er det såkaldte Arctic Link, som også skal løbe gennem Nordvestpassagen. Der er dog usikkerhed omkring dette projekt, som ikke har fået de nødvendige lån.

Søger nye ruter til havs

Europa og Japan er allerede forbundet med forskellige land- og hav-kabler, men trafikken passerer gennem en række knudepunkter og flaskehalse på vejen - og den seneste tid har vist, at et enkelt skib, som trækker sit anker hen over havbunden det forkerte sted, kan afbryde en stor del af den globale netkommunikation.

De arktiske ruter er kortere, og der er mindre skibstrafik i dette område - indtil videre. Hvis isen fortsætter med at vige, kan det betyde, at mange flere skibe vil benytte de nordlige ruter. Indtil videre er det stadig nødvendigt at bruge særlige forstærkede skibe til kabellægning, som er ledsaget af isbrydere.

I dag ligger latenstiden mellem London og Tokyo på omkring 230 millisekunder - med de nye kabler kan det altså reduceres betydeligt.

De første af de nye undersøiske kabler gennem Arktis skulle være på plads senere i år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere