Artikel top billede

Trådløs energi skal holde gang i hjertet

Stanford-forskere har udviklet et mikroskopisk implantat til hjertet, som modtager trådløse energibølger.

Ny forskning fra det berømte Stanford-universitet i Silicon Valley kan gøre pacemakere meget mindre. Forskerne har udviklet et implantat på blot 0,8 millimeter, som anbringes på hjertets overflade. Det interessante er, at implantatet ikke indeholder sit eget batteri. Det modtager energi trådløst fra en sender, der anbringes på brystkassen. Radiobølgerne fra senderen omdannes til energi i implantatet.

I dag fylder batteriet op mod halvdelen af pladsen i en pacemaker, og det har en begrænset levetid, hvilket kræver en ny operation, hver gang batteriet skal skiftes.

Indtil nu har man troet, at det er umuligt at overføre energi ind til hjertet. Men forskerne har vist, at implantatet kan modtage energi, selv om det sidder 5 cm fra hudens overflade.

Forskerne mener nu, at alle former for implantater fremover kan modtage energi trådløst. Det betyder så, at de kan gøres mindre, og de skal ikke skiftes ud så tit. Det gælder også de såkaldte pillcams, som filmer kroppen indefra.

Tidligere har forskerne også demonstreret, at det er muligt at konstruere en lille autonom enhed, som svømmer rundt i blodbanen og modtager energi trådløst.

Menneskets væv er meget dårligt til at lede elektricitet, men det fungerer bedre med højfrekvente radiobølger.

Nu er antennens størrelse reduceret til en tiendedel i forhold til tidligere forsøg, og samtidig er den mængde energi, der kan overføres, tidoblet. Det skulle være muligt at overføre op til 50 mikrowatt til den enkelte enhed i kroppen.

Forskningsleder Ada Poon har søgt om patent på den særlige antenne-struktur, der sørger for at fokusere energien på præcis det punkt i kroppen, hvor modtageren er anbragt. Hvis energien rammer det forkerte sted, kan det føre til ophedning af vævet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere