Artikel top billede

Forskere er uenige om sundhedsfare fra mobiler

Et norsk ekspertudvalg frikender mobilstråling for sundhedsfare, men andre forskere er uenige.

I sidste uge kom det norske Folkehelseinstituttet med en rapport, som frikender mobiltelefoner og andet udstyr med trådløse radioantenner for mistanken om sundhedsfare. En norsk ekspertgruppe afviser, at stråling fra elektromagnetisk udstyr kan give helbredsskader. Men andre eksperter er uenige.

NRK har talt med forskere fra universitetet i Lund, der forsker i elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner. Leif G. Salford, der er professor i neurokirurgi, kalder brugen af mobiltelefoner for "verdens største biologiske eksperiment".

Hans forskning viser, at strålingen kan føre til lækager i rottehjerner, og han mener, at dette resultat kan overføres til mennesker.

"I år 2000 havde mere end hver fjerde menneske en mobiltelefon. I dag har fem ud af syv milliarder det. I 2000 fandtes der kontrolmateriale. I dag, når alle nås - enten af stråling fra mobiltelefoner eller basestationer - findes der ikke nogen kontrolgruppe at sammenligne med længere," siger professor Salford til NRK.

Politimand blev ramt af hjernesvulst

En af dem, som er uenige i  Folkehelseinstituttets konklusion, er svenske Roger Carlström, som er daglig operativ udeleder i Trelleborg-politiet i Skåne. Han blev opereret for en hjernesvulst sidste år, og han mener, at sygdommen skyldes hans brug af det svenske Tetra-radiosystem, kaldet Rakel.

"Jeg begyndte at mærke, at noget var galt, umiddelbart efter at jeg begyndte at bruge det. Jeg blev meget rød og varm i ansigtet og kinderne. Jo mere radiotrafik, der var, jo rødere blev jeg. Hvis jeg slukkede den, mærkede jeg ikke noget," siger han.

En svensk professor i medicinsk strålefysik, Bertil Persson, vil ikke afvise, at der kan være en sammenhæng mellem Carlströms sygdom og Tetra-nettet.

"Det er ikke helt grundløst, eftersom Rakel er baseret på digital teknik, som har modulations-frekvenser i de områder, som har de mest markante biologiske virkninger," siger Persson til NRK.

Stråling kan ikke opvarme huden

Men ifølge Folkehelseinstituttet har de nationale kræftregistre ikke registreret en stigning i antallet af kræfttilfælde efter introduktionen af mobiltelefoner, og der er ingen videnskabelige data, som understøtter påstanden om, at mobilen kan udløse hjernesvulster.

De norske eksperter konkluderer, at grænseværdierne for elektromagnetiske felter i mobiltelefoner og andet udstyr skal være de samme som dem, der anbefales af den internationale kommission for værn mod ikke-ioniserende stråling (ICNIRP).

Grænseværdierne for svage felter ligger 50 gange under det niveau, som kan give opvarmning af menneskeligt væv, eller som kan få nerveceller til at affyre signaler.

Det fænomen, at huden omkring øret bliver varm, når man snakker længe, skyldes mobilens batteri og ikke det elektromagnetiske felt, lyder konklusionen i rapporten.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.