Artikel top billede

Forskere er uenige om sundhedsfare fra mobiler

Et norsk ekspertudvalg frikender mobilstråling for sundhedsfare, men andre forskere er uenige.

I sidste uge kom det norske Folkehelseinstituttet med en rapport, som frikender mobiltelefoner og andet udstyr med trådløse radioantenner for mistanken om sundhedsfare. En norsk ekspertgruppe afviser, at stråling fra elektromagnetisk udstyr kan give helbredsskader. Men andre eksperter er uenige.

NRK har talt med forskere fra universitetet i Lund, der forsker i elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner. Leif G. Salford, der er professor i neurokirurgi, kalder brugen af mobiltelefoner for "verdens største biologiske eksperiment".

Hans forskning viser, at strålingen kan føre til lækager i rottehjerner, og han mener, at dette resultat kan overføres til mennesker.

"I år 2000 havde mere end hver fjerde menneske en mobiltelefon. I dag har fem ud af syv milliarder det. I 2000 fandtes der kontrolmateriale. I dag, når alle nås - enten af stråling fra mobiltelefoner eller basestationer - findes der ikke nogen kontrolgruppe at sammenligne med længere," siger professor Salford til NRK.

Politimand blev ramt af hjernesvulst

En af dem, som er uenige i  Folkehelseinstituttets konklusion, er svenske Roger Carlström, som er daglig operativ udeleder i Trelleborg-politiet i Skåne. Han blev opereret for en hjernesvulst sidste år, og han mener, at sygdommen skyldes hans brug af det svenske Tetra-radiosystem, kaldet Rakel.

"Jeg begyndte at mærke, at noget var galt, umiddelbart efter at jeg begyndte at bruge det. Jeg blev meget rød og varm i ansigtet og kinderne. Jo mere radiotrafik, der var, jo rødere blev jeg. Hvis jeg slukkede den, mærkede jeg ikke noget," siger han.

En svensk professor i medicinsk strålefysik, Bertil Persson, vil ikke afvise, at der kan være en sammenhæng mellem Carlströms sygdom og Tetra-nettet.

"Det er ikke helt grundløst, eftersom Rakel er baseret på digital teknik, som har modulations-frekvenser i de områder, som har de mest markante biologiske virkninger," siger Persson til NRK.

Stråling kan ikke opvarme huden

Men ifølge Folkehelseinstituttet har de nationale kræftregistre ikke registreret en stigning i antallet af kræfttilfælde efter introduktionen af mobiltelefoner, og der er ingen videnskabelige data, som understøtter påstanden om, at mobilen kan udløse hjernesvulster.

De norske eksperter konkluderer, at grænseværdierne for elektromagnetiske felter i mobiltelefoner og andet udstyr skal være de samme som dem, der anbefales af den internationale kommission for værn mod ikke-ioniserende stråling (ICNIRP).

Grænseværdierne for svage felter ligger 50 gange under det niveau, som kan give opvarmning af menneskeligt væv, eller som kan få nerveceller til at affyre signaler.

Det fænomen, at huden omkring øret bliver varm, når man snakker længe, skyldes mobilens batteri og ikke det elektromagnetiske felt, lyder konklusionen i rapporten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere