Artikel top billede

YouTube er den største ulovlige musiktjeneste i Danmark

Nu vil Koda have YouTube til at betale for at afspille dansk musik. Men Google får selv lov til at sætte prisen.

(Opdateret:) Selv om Youtube i manges øjne blot er en leverandør af kattevideoer og andre fjollede klip, så er videotjenesten også en utømmelig jukeboks af musik.

Derfor har komponister og musikere i længere tid forsøgt at få Google til at betale for at streame musikken.

Nu vil Koda, der varetager danske musikere og komponisters rettigheder, gøre et forsøg på at lave en holdbar aftale.

"Vi har længe forsøgt at få en aftale i hus med Google om licenseringen af tjenesten. Men vi må konstatere, at vi endnu ikke har en aftale i hus. Derfor tilbyder vi nu YouTube en midlertidig opstartsaftale for at sætte skub i forløbet," skriver Koda i en pressemeddelelse.

Den største tjeneste

Koda er ivrig efter at lave en aftale, fordi deres undersøgelse af danskernes medievaner viser, at 74 procent af danskerne bruger de "ikke licenserede tjenester" til at høre musik på nettet. Deriblandt udgør YouTube den absolut største andel.

Hvis YouTube fik en licensaftale, anslår Koda, at brugen af "ikke licenserede tjenester" i Danmark vil falde til ni procent.

Ifølge Kodas undersøgelse bruger tre ud af fire danskere YouTube som musikkanal, hvilket giver Youtube mere end dobbelt så mange brugere som den største licenserede streamingtjeneste har herhjemme - for eksempel WiMP, Spotify og TDC Play.

Hvad har I lyst til at betale?

Musikforbruget på YouTube er angiveligt steget 12 procent siden årets indgang.

Koda har løbende gennem to år været i dialog, men Google forhaler ifølge Kodas opfattelse - bevidst eller ubevidst - forhandlingerne. For at få YouTube til forhandlingsbordet har Koda tilbudt firmaet en tidsbegrænset prøve-periode, hvor den Google-ejede tjeneste selv får lov at fastsætte en pris, skriver Koda i sin pressemeddelelse.

Kommunikationschef Nicolaj Hyltén-Cavallius forklarer til ComON, at man har foreslået Google at oprette en aconto-indbetaling, så Google allerede nu spytter penge i kassen, og når den endelige aftale falder på plads, vil de indbetalte penge så sendes videre til musikere - eller tilbage til Google - alt efter hvilket niveau parterne enes om.

I Tyskland har uenighed om pristakster mellem musikernes organisationer og YouTube tidligere ført til, at Youtube fjernede musikvideoer fra YouTube i Tyskland. Det samme er tidligere sket i England i en periode.

Koda mener, at det er nødvendigt for foreningens medlemmer, at der falder betaling for musik afspillet i YouTube. Men det vil også være konkurrenceforvridende, hvis Google kan blive ved med at køre på frihjul.

"YouTube tilbyder sine brugere adgang til en kæmpe musikbibliotek, uden at de har en aftale om betaling til rettighedshaverne, og det er hverken rimeligt over for vore medlemmer eller vores eksisterende kunder på onlineområde," mener Koda.

(Opdateret kl 17.00)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere