Artikel top billede

YouTube er den største ulovlige musiktjeneste i Danmark

Nu vil Koda have YouTube til at betale for at afspille dansk musik. Men Google får selv lov til at sætte prisen.

(Opdateret:) Selv om Youtube i manges øjne blot er en leverandør af kattevideoer og andre fjollede klip, så er videotjenesten også en utømmelig jukeboks af musik.

Derfor har komponister og musikere i længere tid forsøgt at få Google til at betale for at streame musikken.

Nu vil Koda, der varetager danske musikere og komponisters rettigheder, gøre et forsøg på at lave en holdbar aftale.

"Vi har længe forsøgt at få en aftale i hus med Google om licenseringen af tjenesten. Men vi må konstatere, at vi endnu ikke har en aftale i hus. Derfor tilbyder vi nu YouTube en midlertidig opstartsaftale for at sætte skub i forløbet," skriver Koda i en pressemeddelelse.

Den største tjeneste

Koda er ivrig efter at lave en aftale, fordi deres undersøgelse af danskernes medievaner viser, at 74 procent af danskerne bruger de "ikke licenserede tjenester" til at høre musik på nettet. Deriblandt udgør YouTube den absolut største andel.

Hvis YouTube fik en licensaftale, anslår Koda, at brugen af "ikke licenserede tjenester" i Danmark vil falde til ni procent.

Ifølge Kodas undersøgelse bruger tre ud af fire danskere YouTube som musikkanal, hvilket giver Youtube mere end dobbelt så mange brugere som den største licenserede streamingtjeneste har herhjemme - for eksempel WiMP, Spotify og TDC Play.

Hvad har I lyst til at betale?

Musikforbruget på YouTube er angiveligt steget 12 procent siden årets indgang.

Koda har løbende gennem to år været i dialog, men Google forhaler ifølge Kodas opfattelse - bevidst eller ubevidst - forhandlingerne. For at få YouTube til forhandlingsbordet har Koda tilbudt firmaet en tidsbegrænset prøve-periode, hvor den Google-ejede tjeneste selv får lov at fastsætte en pris, skriver Koda i sin pressemeddelelse.

Kommunikationschef Nicolaj Hyltén-Cavallius forklarer til ComON, at man har foreslået Google at oprette en aconto-indbetaling, så Google allerede nu spytter penge i kassen, og når den endelige aftale falder på plads, vil de indbetalte penge så sendes videre til musikere - eller tilbage til Google - alt efter hvilket niveau parterne enes om.

I Tyskland har uenighed om pristakster mellem musikernes organisationer og YouTube tidligere ført til, at Youtube fjernede musikvideoer fra YouTube i Tyskland. Det samme er tidligere sket i England i en periode.

Koda mener, at det er nødvendigt for foreningens medlemmer, at der falder betaling for musik afspillet i YouTube. Men det vil også være konkurrenceforvridende, hvis Google kan blive ved med at køre på frihjul.

"YouTube tilbyder sine brugere adgang til en kæmpe musikbibliotek, uden at de har en aftale om betaling til rettighedshaverne, og det er hverken rimeligt over for vore medlemmer eller vores eksisterende kunder på onlineområde," mener Koda.

(Opdateret kl 17.00)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere