Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

EU anklager Google for web-snyd

Google er frikendt for at manipulere sine søgeresultater i USA. Men EU har ikke tænkt sig at lade Google slippe så let.

Forleden besluttede det amerikanske konkurrence-tilsyn Federal Trade Commission (FTC) at stoppe en undersøgelse af Googles forretnings-metoder. I løbet af den 19 måneder lange undersøgelse har FTC ikke fundet beviser for, at Google har misbrugt sin dominerende position på søgemarkedet.

Men det ser ud til, at EU nu vælger en noget hårdere kurs overfor Google end de amerikanske myndigheder. EU-konkurrencekommissær Joaquín Almunia truer med en monopol-sag mod Google, hvis ikke selskabet ændrer sine søgemaskine-indstillinger med det samme.

Helt konkret handler det om, at Google anklages for at favorisere sine egne produkter i søgeresultaterne på bekostning af produkter fra konkurrenterne. Hvis man søger efter "e-mail", er det eksempelvis Googles egen Gmail-tjeneste, der lander blandt de første resultater.

FTC har ikke fundet beviser for, at Google manipulerer sine søgninger.

Joaquín Almunia er dog overbevist om, at Google misbruger sin dominerende position på søge-markedet til at lede brugerne over til sine egne tjenester.

"Vi er stadig i gang med en undersøgelse, men min overbevisning er at de leder trafik videre," siger Joaquín Almunia til Financial Times.

EU-kommissæren er bekymret over den måde, Googles egne tjenester bliver præsenteret på i søgemaskinens resultater. Der forhandles i øjeblikket for at nå en aftale mellem EU og Google.

En af de mulige løsninger kan være en ordning, hvor det bliver markeret klart og tydeligt når Googles egne tjenester får særbehandling i søgeresultaterne i forhold til konkurrenternes tjenester.

Google har hele tiden hævdet, at alle tjenester bliver behandlet på lige vilkår. Efter FTC-sagen har Google alligevel valgt at gennemføre to frivillige ændringer i sine produkter. Fremover bliver det lettere for websteder at få fjernet indhold fra søgemaskinen, og der kommer nye muligheder for at eksportere data fra Google AdWords.

Flere af Googles rivaler som Microsoft, Nokia og TripAdvisor har slået sig sammen i konsortiet FairSearch.org, som kritiserer selskabet for monopol-misbrug.

Google skal aflevere ændringsforslag til EU-Kommissionen inden udgangen af måneden, ellers kan selskabet risikere at blive pålagt en bøde og andre sanktioner.

Forskellen mellem EU og USA's holdning til Google kan blandt andet forklares med, at monopol-lovgivningen er anderledes, og desuden står Google stærkere i Europa, hvor det håndterer mere end 90 pct. af alle søgninger, siger Joaquín Almunia til avisen.

Det er generelt sværere at bevise monopol-misbrug i USA, hvor der til gengæld er flere muligheder for at forbrugere kan føre private retssager med krav om erstatning.

EU gennemfører samtidig en separat undersøgelse af Googles mobile platform Android, som stadig befinder sig på et tidligt stadie.

FTC konstaterede i den amerikanske undersøgelse, at Google har misbrugt sin position, når det gælder patenter til mobil-teknologi.

Det fik Google til at indgå et forlig med FTC, som betyder, at Google skal give sine konkurrenter adgang til grundlæggende smartphone- og tablet-teknologier fra datterselskabet Motorola. Det gamle selskab er en af pionererne inden for mobiltelefoni og ejer mere end 17.000 patenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere