Artikel top billede

Russisk antivirus-milliardær advarer om cyberkrig

Slagmarken i det 21. århundrede er flyttet ud i cyberspace. Stuxnet og Red October er kun de første eksempler på det, der kan fremtidens krigszone.

Den magtfulde antivirus-milliardær Eugene Kaspersky mener at det kun er et spørgsmål om tid, før en nationalstat bliver ramt af et alvorligt cyberangreb mod landets kritiske infrastruktur. Det fortalte den russiske sikkerheds-ekspert mandag på DLD-konferencen i München. Ejeren af Kaspersky Labs er kendt for sine udtalelser om, at der er for meget frihed på nettet, og det menes at han har tætte bånd til den russiske regering og landets sikkerhedstjeneste.

Det har dog ikke forhindret Kaspersky i at afsløre et meget avanceret cyberangreb, Red October, som kan være udviklet af den russiske stat til cyberspionage. Det bliver sammenlignet med Stuxnet, som sandsynligvis blev udviklet af USA og Israel som cybervåben mod Iran.

På DLD-konferencen kunne Kaspersky fortælle, at Stuxnet teknisk set har samme kompleksitet som en bil, mens Red October kan sammenlignes med en rumstation. Men han ville ikke udtale sig om, hvem der står bag Red October. Han overraskede tilhørerne på den tyske konference med sin teori om, at det er Stuxnet og ikke Fukushima-ulykken i Japan, der har fået den tyske regering til at droppe atomenergi.

Kaspersky delte scenen med den kendte it-sikkerhedsekspert Mikka Hypponen fra finske F-Secure, som bekræftede at cyberkrig er en reel trussel. De gode gamle dage med ærlige, godmodige hackere er forbi - nu er det kriminelle, aktivister og stater, der angriber hinanden.

Hypponen mener at en rigtig cyberkrig vil starte med angreb på kritisk it, strømforsyningen og militære netværk.

"Stuxnet er som James Bond. Du kan ikke stoppe den, den vil ramme dig," som han sagde.

Begge eksperter advarede om, at det er meget svært at kontrollere cyberkrig. I modsætning til konventionelle våben er det meget svært at stoppe udbredelsen af cybervåben. Desuden vil det typisk kun være første fase i en konflikt, hvor den næste fase stadig vil blive udkæmpet af militæret. Derfor er det en illusion, at cyberkrig er en "ren krig" uden ofre.

Den største trussel i den moderne tidsalder er stater, der bruger cybervåben mod deres egne borgere, sagde Hypponen. Han henviser til den kontroversielle tyske statstrojaner, der er brugt til at udspionere kriminelles computere.

Han mener, at Stuxnet har fået andre lande til at planlægge lignende cyberangreb, og dermed er der startet et våbenkapløb i cyberspace. USA har signaleret, at man er klar til at reagere på et elektronisk angreb med konventionelle midler, men det kan blive farligt, for det er svært at spore hvor angrebet kommer fra og man kan hurtigt komme til at ramme det forkerte land.

Kaspersky mener at et angreb mod USA's it-infrastruktur som det, der sker i filmen "Die Hard 4.0", sagtens kan finde sted i virkeligheden. Men han havde også beroligende ord.

"Jeg er ret paranoid, men jeg tror på, at vi vil overleve det," sluttede den russiske milliardær.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.