Sverige frikender mobilmaster

Det svenske Institut for Strålingsbeskyttelse slår fast, at strålingen for mobilsendere er ufarlig. Der findes heller ingen undersøgelse, som dokumenterer, at strålingen fra selve mobiltelefonerne er farlig, men på det punkt er der brug for yderligere forskning, mener svenskerne.

Debatten om eventuelle sundhedsfarer ved strålingen fra sendemaster til mobilnetværk kan vi lige så godt lukke med det samme.

Det konkluderer en undersøgelse fra Sveriges Institut for Strålingsbeskyttelse, som ikke finder noget som helst tegn på, at strålingen fra sendemasterne er sundhedsskadelig.

Det svenske institut har netop afleveret en ny rapport til den svenske regering. Rapporten skulle først og fremmest afdække, om der er behov for at trykke advarsler mod sundhedsfare på mobiltelefoner.

Det er ikke tilfældet, konkluderer instituttet, men når det gælder sundhedsfaren fra selve mobiltelefonerne, er forskerne alligevel noget mindre skråsikre.

Ganske vist findes der ingen undersøgelser, som kan påvise nogen som helst helbredsrisiko ved at tale i mobiltelefon. Forskerne pointerer i den forbindelse, at intet tyder på, at strålingen er mere skadelig for børn end voksne.

Til gengæld er der udført en del forsøg med mobilstråling, som viser, at der kan forekomme "biologiske effekter", som instituttet udtrykker det i sin konklusion, selv ved mindre kraftig stråling end grænseværdierne for mobiltelefoner.

Ifølge det nationale, svenske tv's hjemmeside inkluderer de effekter, at stressceller i hjernen bliver aktiveret og skade på hjernecellerne.

Instituttet for Strålingsbeskyttelse anbefaler derfor, at Sverige ligesom blandt andet Finland og Danmark iværksætter et forskningsprogram for at få aflivet alle tvivlsspørgsmål.

Mens det står på, skal svenskerne have adgang til enkel information om mobilstråling og om, hvordan de selv kan reducere eksponeringen.

Det kan blandt andet ske ved at benytte håndfri sæt, som mindsker den stråling, kroppen udsættes for, med 95 procent. Derfor vil Institut for Strålingsbeskyttelse også drøfte med mobilproducenterne, om mobiltelefoner altid bør sælges sammen med håndfri sæt.

Andre af rådene fra de svenske forskere er mere overraskende. De opfordrer helt generelt til kun at tale i mobiltelefon, hvor der er bedst mulig dækning. Det udelukker helt at tale i bilen, men mindre der er monteret en antenne uden på bilen. Karrosseriet fungerer nemlig som skjold for radiobølgerne, og jo dårligere forbindelsen er, jo kraftigere skal mobiltelefonen sende for at opretholde den.

Relevant link

Det svenske Institut for Strålingsbeskyttelses rapport (pdf, 240 KB)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere