Artikel top billede

Kulde-angreb knækker hukommelsen i Android-telefoner

Tyske forskere har opdaget, at data kan hentes ud af hukommelsen på en låst Android-telefon ved at sænke temperaturen.

Ny forskning viser, at den normale pin-kode eller det mønster, der skal tegnes på skærmen for at låse telefonen op, slet ikke er nok til at beskytte dine følsomme data på telefonen. Tyveknægten skal blot placere telefonen i fryseren i en times tid for at få adgang til hukommelsen. Det skriver Forbes.

To forskere fra Erlangen-universitetet i Tyskland har demonstreret, at man kan bruge et såkaldt "cold boot attack" til at læse data på en Samsung Galaxy Nexus smartphone med den seneste version af Android. Det fungerer også, selv om telefonen er beskyttet med en pin-kode og et krypteret lagermedie.

Forskerne kalder deres teknik for FROST (Forensic Recovery of Scrambled Telephones). De har sænket temperaturen ned til -15 grader og så hurtigt genstartet telefonen. Herefter kunne de læse data fra hukommelsen - herunder billeder, mails og web-historik - og hente den nøgle, der skulle bruges til at låse op for det krypterede lager.

Allerede i 2008 blev det demonstreret, at et lignende angreb kunne gennemføres på pc'er, men denne metode er ikke tidligere brugt til mobile enheder. Tricket udnytter det fænomen, at informationerne bevares i et kort øjeblik i hukommelsen, selv når strømmen er slukket.

"RAM mister ikke sit indhold med det samme. Hvis temperaturen er 30 grader, forsvinder det i løbet af et eller to sekunder. Men hvis du køler telefonen ned, bliver indholdet tabt på fem eller seks sekunder. Det giver os nok tid til at genstarte telefonen og få adgang til hukommelsen," forklarer forskeren Tilo Müller.

De har udløst et såkaldt "fast boot" ved at fjerne batteriet og sætte det i igen, samtidig med at power- og volume-knapperne holdes nede. Det tager kun et halvt sekund, og herefter kan hele indholdet af hukommelsen overføres over en usb-forbindelse.

De fleste smartphones bliver kun meget sjældent slukket eller genstartet, og det betyder, at der kan ligge mange følsomme data i hukommelsen. Derfor er det også meget svært at beskytte sig mod denne form for angreb, som dog kræver, at angriberen har fysisk adgang til telefonen.

En uddybende beskrivelse af FROST-angrebet med mange billeder findes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere