Artikel top billede

Pas på: Nye top-domæner er en sikkerheds-trussel

De nye top-domæner kan udgøre en alvorlig sikkerheds-risiko for nettets brugere, advarer PayPal.

Sidste år blev der åbnet for, at virksomheder og organisationer kan søge om at få deres eget TLD (Top-Level Domain) som f.eks. .cph eller .lego. Selv om det koster mere end en million kroner at ansøge om et af de nye domæner, så har domæne-organisationen ICANN alligevel modtaget mere end 2.000 ansøgninger, der er under behandling lige nu.

Men nu advarer betalingsfirmaet PayPal om, at de nye top-domæner kan skabe store sikkerheds-problemer for virksomheder. Problemet er, at mange firmaer bruger endelser som .local, .home eller .corp i deres egne lokale netværk. Hvis de samme endelser nu bliver godkendt som offentlige TLD'er, kan det gøre virksomhederne sårbare.

Der er nemlig risiko for, at medarbejderne lander på de forkerte sider, hvis de surfer over det åbne internet. Hvis virksomheden f.eks. har en lokal side med adressen mypage.local, kan man risikere, at en angriber videreleder brugeren til en falsk side på nettet.

I sit brev oplister PayPal en række navne, der typisk bliver brugt i interne netværk. Det er blandt andet .lan, .invalid, .wpad, .domain, .intranet og .private.

"Hvis disse navne bliver godkendt som TLD'er, vil det skabe en betydelig risiko for millioner af brugere og vigtige systemer," skriver PayPal i brevet.

Et typisk eksempel er en firmabærbar, der er sat op til at lede efter netværkstjenester under .corp. Det fungerer så kun, når computeren er koblet til det interne netværk. Men hvad sker der, når computeren bliver tilsluttet internettet derhjemme eller på en internet-cafe? Den forsøger stadig at koble sig på .corp.

Det er et ugyldigt domænenavn i dag på det åbne internet. Faktisk viser en undersøgelse, at 10 pct. af alle domæne-forespørgsler er sådanne ugyldige TLD'er. Men hvis .corp bliver godkendt som top-domæne, kan man risikere, at brugerne lander et helt andet sted. Det kan betyde, at computeren pludselig begynder at sende fortrolige data til ejeren af .corp-domænet.

Ifølge Ars Technica anbefaler eksperter nu, at virksomheder bør stoppe med at bruge de interne navne, som kan blive godkendt som TLD'er. Dermed kan man undgå mulige navne-konflikter. En komplet oversigt over alle de ansøgte navne findes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere