Artikel top billede

Sådan holder dine e-bøger øje med dig

Ny software afslører, hvor meget eleverne har læst i deres elektroniske lærebøger.

Det må være en drøm for enhver lærer. Med en ny softwareløsning fra nystartede CourseSmart kan lærere ikke kun se, om deres elever har læst i bøgerne, men også, hvornår og hvor længe de har læst, og hvilke afsnit de har markeret. Det fungerer selvsagt kun med e-bøger - men så er der også adgang til et væld af data om den enkelte bruger.

Læreren kan blandt andet se, om eleven har sprunget bestemte sider over eller glemt at tage noter. De kan også se, hvor mange gange eleven har åbnet en e-bog, og hvor lang tid den har været åben.

Software bliver i øjeblikket testet på ni universiteter i USA, og det skal udvides til efteråret, skriver New York Times.

Foruden softwareløsningen tilbyder CourseSmart også lærebøger fra forlag som McGraw-Hill, Pearson og John Wiley i elektronisk format.  

Softwaren beregner en såkaldt "Engagement Index" for den enkelte elev, som viser, hvor meget eleven har læst i bogen.

Hvis eleven eksempelvis først har åbnet e-bogen på den sidste dag inden eksamen, så bliver det også noteret i softwaren. Eleverne har ingen mulighed for at deaktivere denne overvågning.

Men det er ikke kun lærerne, der skal bruge disse data. Forlagene skal også modtage data om læsevanerne, der kan hjælpe dem med at udvikle nyt undervisnings-materiale.

Det kan på længere sigt ændre hele forlagsbranchen. Internet-giganten Amazon sælger allerede flere e-bøger end papirbøger. Samtidig har Amazon mulighed for at samle meget detaljerede informationer om kundernes læseadfærd gennem sine Kindle programmer og hardware-enheder. Men Amazon vil ikke fortælle, hvordan disse data bliver anvendt.

E-bøger afslører dine læsevaner

Den amerikanske organisation Electronic Frontier Foundation (EFF) satte sidste år fokus på privacy-problemer med e-bøger i en undersøgelse med overskriften "Who's Tracking Your Reading Habits? An E-Book Buyer's Guide to Privacy". Her har man kigget nærmere på, hvordan brugernes data bliver gemt og brugt.

I guiden har man blandt andet sammenlignet Google Books, Amazon Kindle, Kobo, Sony Reader, Internet Archive og Adobe Content Server.

Det er Adobe Content Server, der klarer sig bedst i undersøgelsen. Denne software og platform til kopibeskyttelse bliver brugt som grundlag for en hel stribe af e-læsere. Her er det slet ikke muligt at samle informationer om brugernes læse- og købeadfærd og dermed heller ikke at give disse data videre.

I denne tabel sammenlignes de forskellige software-løsninger til e-bøger. Både Google, Amazon og Sony gemmer oplysninger om brugernes søgninger efter bøger, og der gemmes også data om, hvilken side læseren er kommet til, og hvilke kommentarer der er tilføjet.

Desuden registrerer Google og Amazon, hvilke bøger den enkelte bruger har købt, og det er muligt, at de også er i stand til at registrere bøger købt andre steder.

Men Kobo er de eneste, som også tilbyder en mulighed for, at brugerne kan redigere i alle de indsamlede data.

De fleste udbydere af e-bøger forbeholder sig retten til at give data videre til tredjeparter, hvis brugeren ikke selv har frabedt sig dette. Hos Google skal brugeren dog acceptere delingen først.

Den generelle anbefaling fra EFF er stadig at holde sig til papirbøger, hvis man vil undgå, at læsevanerne bliver registreret og gemt i en elektronisk profil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere