Artikel top billede

Sådan holder dine e-bøger øje med dig

Ny software afslører, hvor meget eleverne har læst i deres elektroniske lærebøger.

Det må være en drøm for enhver lærer. Med en ny softwareløsning fra nystartede CourseSmart kan lærere ikke kun se, om deres elever har læst i bøgerne, men også, hvornår og hvor længe de har læst, og hvilke afsnit de har markeret. Det fungerer selvsagt kun med e-bøger - men så er der også adgang til et væld af data om den enkelte bruger.

Læreren kan blandt andet se, om eleven har sprunget bestemte sider over eller glemt at tage noter. De kan også se, hvor mange gange eleven har åbnet en e-bog, og hvor lang tid den har været åben.

Software bliver i øjeblikket testet på ni universiteter i USA, og det skal udvides til efteråret, skriver New York Times.

Foruden softwareløsningen tilbyder CourseSmart også lærebøger fra forlag som McGraw-Hill, Pearson og John Wiley i elektronisk format.  

Softwaren beregner en såkaldt "Engagement Index" for den enkelte elev, som viser, hvor meget eleven har læst i bogen.

Hvis eleven eksempelvis først har åbnet e-bogen på den sidste dag inden eksamen, så bliver det også noteret i softwaren. Eleverne har ingen mulighed for at deaktivere denne overvågning.

Men det er ikke kun lærerne, der skal bruge disse data. Forlagene skal også modtage data om læsevanerne, der kan hjælpe dem med at udvikle nyt undervisnings-materiale.

Det kan på længere sigt ændre hele forlagsbranchen. Internet-giganten Amazon sælger allerede flere e-bøger end papirbøger. Samtidig har Amazon mulighed for at samle meget detaljerede informationer om kundernes læseadfærd gennem sine Kindle programmer og hardware-enheder. Men Amazon vil ikke fortælle, hvordan disse data bliver anvendt.

E-bøger afslører dine læsevaner

Den amerikanske organisation Electronic Frontier Foundation (EFF) satte sidste år fokus på privacy-problemer med e-bøger i en undersøgelse med overskriften "Who's Tracking Your Reading Habits? An E-Book Buyer's Guide to Privacy". Her har man kigget nærmere på, hvordan brugernes data bliver gemt og brugt.

I guiden har man blandt andet sammenlignet Google Books, Amazon Kindle, Kobo, Sony Reader, Internet Archive og Adobe Content Server.

Det er Adobe Content Server, der klarer sig bedst i undersøgelsen. Denne software og platform til kopibeskyttelse bliver brugt som grundlag for en hel stribe af e-læsere. Her er det slet ikke muligt at samle informationer om brugernes læse- og købeadfærd og dermed heller ikke at give disse data videre.

I denne tabel sammenlignes de forskellige software-løsninger til e-bøger. Både Google, Amazon og Sony gemmer oplysninger om brugernes søgninger efter bøger, og der gemmes også data om, hvilken side læseren er kommet til, og hvilke kommentarer der er tilføjet.

Desuden registrerer Google og Amazon, hvilke bøger den enkelte bruger har købt, og det er muligt, at de også er i stand til at registrere bøger købt andre steder.

Men Kobo er de eneste, som også tilbyder en mulighed for, at brugerne kan redigere i alle de indsamlede data.

De fleste udbydere af e-bøger forbeholder sig retten til at give data videre til tredjeparter, hvis brugeren ikke selv har frabedt sig dette. Hos Google skal brugeren dog acceptere delingen først.

Den generelle anbefaling fra EFF er stadig at holde sig til papirbøger, hvis man vil undgå, at læsevanerne bliver registreret og gemt i en elektronisk profil.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere