Artikel top billede

Sådan holder dine e-bøger øje med dig

Ny software afslører, hvor meget eleverne har læst i deres elektroniske lærebøger.

Det må være en drøm for enhver lærer. Med en ny softwareløsning fra nystartede CourseSmart kan lærere ikke kun se, om deres elever har læst i bøgerne, men også, hvornår og hvor længe de har læst, og hvilke afsnit de har markeret. Det fungerer selvsagt kun med e-bøger - men så er der også adgang til et væld af data om den enkelte bruger.

Læreren kan blandt andet se, om eleven har sprunget bestemte sider over eller glemt at tage noter. De kan også se, hvor mange gange eleven har åbnet en e-bog, og hvor lang tid den har været åben.

Software bliver i øjeblikket testet på ni universiteter i USA, og det skal udvides til efteråret, skriver New York Times.

Foruden softwareløsningen tilbyder CourseSmart også lærebøger fra forlag som McGraw-Hill, Pearson og John Wiley i elektronisk format.  

Softwaren beregner en såkaldt "Engagement Index" for den enkelte elev, som viser, hvor meget eleven har læst i bogen.

Hvis eleven eksempelvis først har åbnet e-bogen på den sidste dag inden eksamen, så bliver det også noteret i softwaren. Eleverne har ingen mulighed for at deaktivere denne overvågning.

Men det er ikke kun lærerne, der skal bruge disse data. Forlagene skal også modtage data om læsevanerne, der kan hjælpe dem med at udvikle nyt undervisnings-materiale.

Det kan på længere sigt ændre hele forlagsbranchen. Internet-giganten Amazon sælger allerede flere e-bøger end papirbøger. Samtidig har Amazon mulighed for at samle meget detaljerede informationer om kundernes læseadfærd gennem sine Kindle programmer og hardware-enheder. Men Amazon vil ikke fortælle, hvordan disse data bliver anvendt.

E-bøger afslører dine læsevaner

Den amerikanske organisation Electronic Frontier Foundation (EFF) satte sidste år fokus på privacy-problemer med e-bøger i en undersøgelse med overskriften "Who's Tracking Your Reading Habits? An E-Book Buyer's Guide to Privacy". Her har man kigget nærmere på, hvordan brugernes data bliver gemt og brugt.

I guiden har man blandt andet sammenlignet Google Books, Amazon Kindle, Kobo, Sony Reader, Internet Archive og Adobe Content Server.

Det er Adobe Content Server, der klarer sig bedst i undersøgelsen. Denne software og platform til kopibeskyttelse bliver brugt som grundlag for en hel stribe af e-læsere. Her er det slet ikke muligt at samle informationer om brugernes læse- og købeadfærd og dermed heller ikke at give disse data videre.

I denne tabel sammenlignes de forskellige software-løsninger til e-bøger. Både Google, Amazon og Sony gemmer oplysninger om brugernes søgninger efter bøger, og der gemmes også data om, hvilken side læseren er kommet til, og hvilke kommentarer der er tilføjet.

Desuden registrerer Google og Amazon, hvilke bøger den enkelte bruger har købt, og det er muligt, at de også er i stand til at registrere bøger købt andre steder.

Men Kobo er de eneste, som også tilbyder en mulighed for, at brugerne kan redigere i alle de indsamlede data.

De fleste udbydere af e-bøger forbeholder sig retten til at give data videre til tredjeparter, hvis brugeren ikke selv har frabedt sig dette. Hos Google skal brugeren dog acceptere delingen først.

Den generelle anbefaling fra EFF er stadig at holde sig til papirbøger, hvis man vil undgå, at læsevanerne bliver registreret og gemt i en elektronisk profil.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.