Artikel top billede

Privat helikopter og stort vinlager: Her er hele Fona-sagen

Svindel med forfalskede fakturaer for næsten syv millioner kroner har kostet en tidligere indkøbschef i Fona en fængselsdom på tre år. Få overblikket over sagen her.

I denne uge satte Østre Landsret punktum i en flere år gammel bedragerisag mod Jesper Nørmark, tidligere indkøbschef i butikskædens Fonas moderselskab, F Group.

Han skal nu tre år i fængsel som straf for ved hjælp af forfalskede fakturaer at have svindlet sig til næsten syv millioner kroner. Jesper Nørmark, der hele tiden har erklæret sig uskyldig i anklagerne, havde anket en dom fra Københavns Byret fra august i fjor, hvor han fik to og et halvt års fængsel. Men Østre Landsret valgte altså at lægge et ekstra halvt år oven i dommen.

Læs mere:
Landsretten skærper dom over Fona-chef

Sagen eksploderede tilbage i sensommeren 2010, hvor Jesper Nørmark blev bortvist fra sit job i F Group, som senere fulgte op med en politianmeldelse.

Læs mere:
Fona-chef politianmeldt for bedrageri

Under politiets efterforskning af sagen viste det sig, at Jesper Nørmark igennem flere år havde drevet firmaerne Retail Group og Just Add, som blandt andet havde stået for indretning af Fonas butikker. Den dobbeltrolle misbrugte han til at overfakturere varer og få udbetalt bonus, som burde være endt hos F Group.

Læs mere:
Fona-chef bag millionsvindel

Ifølge det endelige anklageskrift løb svindlen op i næsten syv millioner kroner. I anklageskriftet fremgår det, at de svindelen er foregået i forbindelse med leverancer fra producentens Belkin, distributørerne Also (det daværende Also Actebis, red) og Boston plus den lille sikkerhedsproducent MySecurityCenter.

Det er dog uvist, om politiet i sin efterforskning har valgt at koncentrere sig om udvalgte dele af sagskomplekset og har ladet andre dele af sagen ligge.

Helikopter og Gentofte-villa blev beslaglagt

Politiet var dog så sikker i sin sag, at man allerede i november 2010 fik fogedretten til at beslaglægge Jesper Nørmark Gentofte-villa.

Læs mere:
Fona tager pant i fyret chefs Gentofte-villa

I samme omgang lagde fogedretten beslag på Jesper Nørmarks private helikopter, et større vinlager og en mindre aktiebeholdning.

Læs mere:
Fyret Fona-chef kan også miste sin helikopter

I efteråret 2011 blev Jesper Nørmarks selskab JustAdd erklæret konkurs. Som den største kreditor indsatte F Group sin egen advokat til at stå for konkursbehandlingen for på den måde at forsøge at sikre sig nogle af de millioner, som man var blevet snydt for.

Læs mere:
Fona jagter millioner i svindelsag

Under bedragerisagen i Københavns Byret mod Jesper Nørmark i april sidste år forklarede en tidligere kvindelig direktør i JustAdd, at hun allerede i løbet 2009 flere gang havde stillet spørgsmål til de fakturaer, som firmaet udskrev til forskellige producenter og distributører. Hendes indvendinger blev dog afvist af Jesper Nørmark, forklarede hun i byretten.

Læs mere:
Svindelsagen i Fona: Eks-direktør skred, da det begyndte at lugte

Uklart hvordan svindelen blev afsløret

Under retssagen kom det også frem, at Jesper Nørmark i sin tid stiftede firmaet Justadd med økonomisk støtte fra direktør Christian Banzhaf i Boston Distribution. Ifølge Banzhaf trak han sig dog ud af firmaet allerede i 2007.

Læs mere:
Fona-sag: Boston-direktør havde penge i svindlers firma

I august faldt byrettens dom på to og et halvt års fængsel til Jesper Nørmark, som dog straks ankede dommen til landsretten.

Læs mere:
Fona-svindel: Lang fængselsstraf til tidligere indkøbschef

F Group har undervejs i sagen været tavs som graven, og det er derfor uklart, hvordan svindelen blev opdaget. Men under sagen har der i it-branchen verseret en række mere eller mindre kulørte rygter om, hvordan Nørmarks svindel blev afsløret.

En version går på, at en falsk faktura ved en fejl var blevet sendt til F Group, som på den måde kom på sporet af svindelen.

I august sidste år gav Boston-direktør Christian Banzhaf en anden forklaring - nemlig at Boston havde fået en faktura fra MySecurityCenter. På fakturaen optrådte et falsk kontonummer tilhørende Jesper Nørmark. Men da MySecurityCenter på forhånd var oprettet i Boston betalingssystem, blev pengene automatisk overført dertil. Derefter faldt korthuset sammen.

Læs mere:
Sådan svindlede Fonas indkøbschef

Channelworld har efter den endelige dom i Østre Landsret forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jesper Nørmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere