Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Domæneudvalg beskyldes for kammerateri

Det udvalg, som Videnskabsministeriet har nedsat for at se nærmere på reglerne for tildeling af danske internetadresser, er kraftigt præget af folk, som er eller har været på lønningslisten hos den nuværende domæneorganisation, DIFO. Det hævder en direktør, der fører sag mod DIFO. Både ministeriet og DIFO's formand afviser kritikken.

"Rendyrket kammerateri." Sådan lyder beskyldningen mod det såkaldte domæneudvalg, som Videnskabsministeriet har nedsat til at se nærmere på, om reglerne for tildeling og brug af danske internetadresser er gode nok. Både et centralt medlem af udvalget og ministeriet afviser alle beskyldninger.

De hårde ord kommer fra direktør Anani Voulé fra virksomheden Digital Marketing Support. Han fører en stribe retssager mod Dansk Internet Forum (DIFO), som i dag fastlægger reglerne for tildeling og brug af .dk-domænet.

Dommernes hidtidige vurderinger i to af disse sager har været mellem videnskabsminister Helge Sanders begrundelser for at nedsætte domæneudvalget.

Ifølge Anani Voulé er problemet imidlertid, at en håndfuld af de personer, som sidder i ministeriets udvalg også er med i DIFO's bestyrelse eller på anden måde har tilknytning til den nuværende domæneorganisation.

Formanden var advokat for DIFO

Anani Voulé henviser til, at udvalgets formand er højesteretsdommer Jon Stokholm, der frem til sin udnævnelse til højesteretsdommer var DIFO's advokat på en af sagerne mod Digital Marketing Support.

Med i udvalget sidder DIFO's formand, jura-professor Mads Bryde Andersen, sammen med to andre medlemmer af DIFO's bestyrelse - it-advokaten Martin von Haller Grønbæk og Janne Glæsel fra Advokatsamfundet.

Desuden er Jens Schovsbo medlem af regeringsudvalget. Han er ligesom Mads Bryde Andersen jura-professor ved Københavns Universitet og sidder desuden i det Klagenævn for Domænenavne, som DIFO har nedsat.

Endelig peger Anani Voulé på, at Jane Eis Larsen, der også er medlem af domæneudvalget, var med til at skrive reglerne for DIFO, da hun var kontorchef i det daværende Forskningsministerium. I dag er hun vicedirektør i IT-Brancheforeningen.

- Alle på lønningslisten er inhabile

Anani Voulé henviser til, at bestyrelsesarbejdet i DIFO og i Klagenævnet for domænenavne er lønnet.

- Alle, der står eller har stået på DIFO's lønningsliste, er inhabile - uanset hvem de hævder at repræsentere, siger han.

Han har nu skrevet til Folketingets retsudvalg for at få vurderet medlemmerne af domæneudvalgets habilitet. Han forbereder også en retssag mod staten for at få fjernet de medlemmer af udvalget, som han betragter som en del af kammerateriet.

Melder hus forbi

DIFO-formand Mads Bryde Andersen forstår ikke kritikken.

- Jeg kan ikke se, at det er anderledes at få betaling fra DIFO end at være udpeget af Forbrugerrådet eller Dansk Industri og få sin løn derfra. Det giver ganske enkelt ikke mening for mig, siger han.

Også kontorchef Sune Rahn, Videnskabsministeriet, melder hus forbi. Han henviser til, at ministeriet har bedt en række organisationer om at indstille medlemmerne til domæneudvalget.

- Vi har taget udgangspunkt i organisationer, der dækker bredt, og så har vi valgt ud fra de indstillinger, som organisationerne er kommet med, siger han.

Sune Rahn fremhæver, at det ikke er givet, at regeringen vælger at fremlægge et lovforslag om de danske internetadresser. Regeringen vil selv forholde sig til de anbefalinger, som udvalget kommer med til sommer.

Anklage: I strid med loven
Kontorchefens synspunkter beroliger dog ikke Anani Voulé. Han mener, at det strider mod loven, at personer tæt på DIFO sidder i domæneudvalget.

- Ministeriet er nødt til at overholde landets love. Det skal være nogen, som er uvildige, hvis de skal vurdere et område, som det sker i domæneudvalget. Så kan de organisationer komme med nogle andre personer. Det er fint med mig, siger han.

Anani Voulé finder det uforståeligt, at brede erhvervsorganisationer som Dansk Industri og Dansk Handel & Service har indstillet medlemmer til udvalget. Han peger også på, at Videnskabsministeriet har skrevet til Foreningen af Internetleverandører, som i dag er lukket og lagt sammen med IT-Brancheforeningen.

DKUUG: Intet problem
Men Anani Voulé henter ikke opbakning hos DKUUG (Danish Unix User Group), der er en af de organisationer, som efter hans mening burde være indbudt til en plads i domæneudvalget, men som er holdt uden for.

Erik Gravgaard, der tidligere har været medlem af DIFO's bestyrelse, er i dag med i DKUUG's bestyrelse. Han er fortørnet over, at DIFO har afslået DKUUG's ansøgning om medlemskab, men han ser ingen grund til at kritisere domæneudvalgets sammensætning.

Han peger på, at udvalget har 16 medlemmer, og at kun et mindretal derfor har tilknytning til DIFO.

- Problemet er, at hvis man skal have ekspertise, så render man ind i nogen, som enten har været for eller imod en sag, konstaterer Erik Gravgaard.

Han ville heller ikke selv have haft problemer med at tage plads i domæneudvalget, hvis han stadig havde siddet i DIFO's bestyrelse.

Ifølge Erik Gravgaard er DKUUG til dels selv ude om, at foreningen ikke fik plads i domæneudvalget, idet den forsømte at rette henvendelse til Videnskabsministeriet om sagen.

Relevant link

Kommissorium for domæneudvalget




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere