Artikel top billede

Slut med Kina: Apple fremstiller ny Mac hjemme i USA

En ny version af et aktuelt Mac-produkt skal fremstilles i Apples hjemland.

Sidste år varslede Apple-chef Tim Cook, at en del af Mac-produktionen skal flyttes tilbage til USA i løbet af 2013. Nu har Tim Cook afsløret flere detaljer om selskabets planer. I et interview med Politico fortæller han, at den nye computer der skal fremstilles i USA er "en ny version af et aktuelt Mac-produkt" - og at mange af komponenterne også skal produceres i Apples hjemland.

Tim Cook fortæller, at komponenterne skal fremstilles på fabrikker i staterne Arizona, Texas, Illinois, Florida og Kentucky.

"Vi er meget dybt engageret i dette projekt," lyder kommentaren fra Tim Cook, som skal deltage i en senatshøring om selskabets skatteforhold i næste uge. Apple ligger inde med en pengebeholdning på mere end 550 milliarder kroner i udlandet, som ikke er beskattet i USA. Men Tim Cook afviser, at selskabet kanaliserer sine indtægter fra salget i USA til andre lande for at undgå beskatning.

Budskabet om, at en del af produktionen flytter tilbage fra Kina til USA, kommer dermed på et vigtigt tidspunkt for Apple, hvor man forsøger at skabe goodwill hos de amerikanske politikere.

Apple har tidligere meldt ud, at man vil investere omkring 570 millioner kroner for at kunne producere Mac'er i sit hjemland igen.

Mange Apple-komponenter bliver allerede fremstillet i USA og så sendt til Kina, hvor de færdige produkter bliver samlet.  

Det gælder blandt andet A5 og A6 processoren til iPhone og iPad, som produceres i Texas, mens glasset bliver fremstillet i Kentucky. Både Intel, IBM og Globalfoundries har også chip-fabrikker i USA. Den største del af produktionen skal dog fortsat finde sted i udlandet.

Nu flytter fabrikkerne tilbage

Apple er ikke de første, der flytter produktionen tilbage til USA. Google kom sidste år med sit mediecenter Nexus Q, som bar det lille skilt "Made in USA". I en tid, da det meste elektronik kommer fra Fjernøsten, hvor produktionen flytter rundt til de steder, hvor lønnen er lavest, har Google valgt at placere sin hardware-produktion i hjemlandet.

Flere store virksomheder har også valgt at flytte deres produktion tilbage til USA. Det gælder blandt andet General Electric og Caterpillar.

En del af forklaringen ligger i de stigende lønninger og transport-omkostninger i Kina, hvor selv Foxconn nu er begyndt at flytte sin produktion væk fra kysten og længere ind i landet for at finde billigere arbejdskraft.

Desuden er der problemer med tyveri af intellektuel ejendom i Kina og mistanke om statsspionage - den kinesiske netværksgigant Huawei er blevet udelukket fra statskontrakter i USA og Australien.

I maj sidste år hævdede to forskere, at Kina havde indbygget en hemmelig bagdør i en chip, som blandt andet bruges til militært udstyr. Kina mistænkes for at stå bag mange af den seneste tids hacker-angreb - som et indbrud hos Lockheed Martin i USA sidste år - selv om det ikke kan bevises.

Men det er næppe Kina-frygten, der har fået Google til at vælge en fabrik blot 15 minutter fra selskabets hovedkvarter, det berømte Googleplex, i Silicon Valley. Det har også den klare fordel, at udviklerne hurtigt kan smutte ned på fabrikken og tjekke produktionen, mens en tur til Kina kræver en længere flyrejse.

En rapport fra Boston Consulting Group anslår, at en tredjedel af de helt store amerikanske virksomheder overvejer at flytte produktionen tilbage til USA. Det kan skabe to-tre millioner nye arbejdspladser.

Men det er også muligt, at en stor del af produktionen bliver automatiseret med robotter. I fremtidens mennesketomme fabrikker er der kun brug for ganske få mennesker til at overvåge robotterne, og så betyder det ikke så meget, om fabrikken ligger i Kina, Europa eller USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere