Artikel top billede

Slut med Kina: Apple fremstiller ny Mac hjemme i USA

En ny version af et aktuelt Mac-produkt skal fremstilles i Apples hjemland.

Sidste år varslede Apple-chef Tim Cook, at en del af Mac-produktionen skal flyttes tilbage til USA i løbet af 2013. Nu har Tim Cook afsløret flere detaljer om selskabets planer. I et interview med Politico fortæller han, at den nye computer der skal fremstilles i USA er "en ny version af et aktuelt Mac-produkt" - og at mange af komponenterne også skal produceres i Apples hjemland.

Tim Cook fortæller, at komponenterne skal fremstilles på fabrikker i staterne Arizona, Texas, Illinois, Florida og Kentucky.

"Vi er meget dybt engageret i dette projekt," lyder kommentaren fra Tim Cook, som skal deltage i en senatshøring om selskabets skatteforhold i næste uge. Apple ligger inde med en pengebeholdning på mere end 550 milliarder kroner i udlandet, som ikke er beskattet i USA. Men Tim Cook afviser, at selskabet kanaliserer sine indtægter fra salget i USA til andre lande for at undgå beskatning.

Budskabet om, at en del af produktionen flytter tilbage fra Kina til USA, kommer dermed på et vigtigt tidspunkt for Apple, hvor man forsøger at skabe goodwill hos de amerikanske politikere.

Apple har tidligere meldt ud, at man vil investere omkring 570 millioner kroner for at kunne producere Mac'er i sit hjemland igen.

Mange Apple-komponenter bliver allerede fremstillet i USA og så sendt til Kina, hvor de færdige produkter bliver samlet.  

Det gælder blandt andet A5 og A6 processoren til iPhone og iPad, som produceres i Texas, mens glasset bliver fremstillet i Kentucky. Både Intel, IBM og Globalfoundries har også chip-fabrikker i USA. Den største del af produktionen skal dog fortsat finde sted i udlandet.

Nu flytter fabrikkerne tilbage

Apple er ikke de første, der flytter produktionen tilbage til USA. Google kom sidste år med sit mediecenter Nexus Q, som bar det lille skilt "Made in USA". I en tid, da det meste elektronik kommer fra Fjernøsten, hvor produktionen flytter rundt til de steder, hvor lønnen er lavest, har Google valgt at placere sin hardware-produktion i hjemlandet.

Flere store virksomheder har også valgt at flytte deres produktion tilbage til USA. Det gælder blandt andet General Electric og Caterpillar.

En del af forklaringen ligger i de stigende lønninger og transport-omkostninger i Kina, hvor selv Foxconn nu er begyndt at flytte sin produktion væk fra kysten og længere ind i landet for at finde billigere arbejdskraft.

Desuden er der problemer med tyveri af intellektuel ejendom i Kina og mistanke om statsspionage - den kinesiske netværksgigant Huawei er blevet udelukket fra statskontrakter i USA og Australien.

I maj sidste år hævdede to forskere, at Kina havde indbygget en hemmelig bagdør i en chip, som blandt andet bruges til militært udstyr. Kina mistænkes for at stå bag mange af den seneste tids hacker-angreb - som et indbrud hos Lockheed Martin i USA sidste år - selv om det ikke kan bevises.

Men det er næppe Kina-frygten, der har fået Google til at vælge en fabrik blot 15 minutter fra selskabets hovedkvarter, det berømte Googleplex, i Silicon Valley. Det har også den klare fordel, at udviklerne hurtigt kan smutte ned på fabrikken og tjekke produktionen, mens en tur til Kina kræver en længere flyrejse.

En rapport fra Boston Consulting Group anslår, at en tredjedel af de helt store amerikanske virksomheder overvejer at flytte produktionen tilbage til USA. Det kan skabe to-tre millioner nye arbejdspladser.

Men det er også muligt, at en stor del af produktionen bliver automatiseret med robotter. I fremtidens mennesketomme fabrikker er der kun brug for ganske få mennesker til at overvåge robotterne, og så betyder det ikke så meget, om fabrikken ligger i Kina, Europa eller USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere