Artikel top billede

Foto: Frederik Danvig. (Foto: Frederik Danvig)

Gør alt for at undgå læk: Så vanvittigt er Apples hemmelighedskræmmeri

Apple har blandt andet sit eget Gestapo-korps, der holder de ansatte i stramme tøjler.

De rygtestrømme, der omgiver Apple, er gennem de seneste år blevet så kraftfulde, at det lader til at være blevet noget nær umuligt for virksomheden at holde oplysninger om nye produkter hemmelige.

Men Apple har altid prioriteret hemmeligholdelse ekstremt højt, og til it-mediet AllThingsDs konference D10 i fjor sagde Apples administrerende direktør Tim Cook, at Apple i fremtiden vil tage hemmelighedskræmmeriet endnu mere alvorligt

"We're going to double down on secrecy on products," sagde han.

Men hvad gør Apple for at holde produkterne hemmelige?

Det løfter en debattråd på internetsiden Quora en del af sløret for.

Her fortæller en række tidligere Apple-ansatte om deres erfaringer med virksomhedens fortroligheds-politik.

Ifølge en Quora-bruger ved navn Brian Hoshi, der arbejdede i Apple fra 2002 til 2007, er hemmelighedskræmmeriet en dybt integreret del af den Apple-kultur, der har skabt revolutionerende produkter som iPod, iPhone og iPad.

"Hemmelighedskulturen kan håndhæves, fordi alle i organisationen ved, at virksomhedens sikkerheds-team mere eller mindre hele tiden kigger dig over skulderen, og selv mindre overtrædelser kan være fyringsgrund," skriver han.

Apples Gestapo-korps 
I en artikel på den amerikanske tech-blog Gizmodo beskriver en tidligere Apple-ansat ved navn "Tom", hvordan det særlige sikkerhedsteam, der internt går under navnet 'Apple Gestapo', arbejder.

"Når der er mistanke om en læk, kommer de vadende ind i afdelingen tidligt om morgen. De kontakter den øverste chef i afdelingen og beder vedkommende om at koordinere aktionen," fortæller Tom.

Han forklarer, at de ansatte som regel bliver bedt om at sætte sig ved deres skriveborde og herefter udlevere deres mobiltelefoner, som efterfølgende vil blive gennemsøgt fra ende til anden.

"De gennemgår dine sms-beskeder og billeder. Har du porno på din telefon, vil de opdage det. Uanset om du har skrevet beskeder til din kone, din elskerinde eller Tiger Woods, vil de se det. Der er intet privatliv, ingen grænser," siger Tom til Gizmodo.

I bogen Inside Apple af Adam Lashinsky bliver det desuden beskrevet, hvordan Apple af og til har privatdetektiver til at patruljere rundt på de barer, der ligger i nærheden af Apples hovedkvarter i Cupertino, Californien. Detektivernes opgave er at spotte ansatte, der efter en fyrsaftensøl for meget kommer til at tale over sig.

Hemmeligheder gør Apple sexet

Men selv om denne type historier kan få folk til at tage afstand fra Apple, er rygtedannelsen og Apples forsøg på at skjule hemmelighederne også med til at gøre Apple sexet, fortæller en anden anonym Quora-bruger med en fortid hos Apple.

Quora-brugeren kalder hemmelighedskulturen for det frække undertøj, der er med til at gøre Apple tiltrækkende og dragende. 

Hemmelighedskræmmeriet og de mange rygter er med til at pirre folks nysgerrighed for produkterne.

Men den anonyme Quora-bruger understreger, at Apple ikke kun prioriterer fortrolighed højt for at skabe mystik og interesse om produkterne.

Der er også nogle meget håndgribelige kommercielle hensyn, der spiller ind, fordi rygter om nye produkter, der venter lige om hjørnet, kan være med til at skade salget af de eksisterende produkter. 

Derfor har alle prototyper laserindgraverede serienumre og er udstyret med et sporingssystem ved navn iTrack. Ligesom prototyper er låst inde, når de ikke er i brug, fortæller Quora-brugeren.

Det går ud over de ansattes privatliv

Den anonyme Apple-medarbejder fortæller desuden, at de ansatte som udgangspunkt ikke ved, hvilke projekter de hver især arbejder på. 

"Fysisk adgang til visse grupper som eksempelvis dem, der beskæftiger sig produktdesign og industrielt design er begrænset til folk med adgangskort. Det industrielle design-studio, der er et af de mest følsomme omåder, har en receptionist, eksterne kameraer der screener gæster og en regel om, at det er påkrævet, at gæster er i selskab med en person, der kan sige god for dem. I disse områder har de fleste kendskab til prototyper og kommende produkter, men den viden kommer aldrig uden for gruppen," skriver den anonyme bruger, der dog tilføjer, at de fleste lækager stammer fra Apples samarbejdspartnere i Asien. 

Ansat måtte skjule arbejde for konen

En anden tidligere Apple-ansat ved navn Robert Bowdidge, hvis kone arbejdede for Apples konkurrent og samarbejdspartner IBM, fortæller på Qoura, at hemmelighedskræmmeriet havde betydning for hans privatliv. 

"Jeg kunne ikke fortælle min kone noget som helst. Hun vidste, at jeg arbejdede i en bygning ovre på den anden side af vejen, og at jeg ofte arbejdede til langt ud på aftenen, men hun vidste ikke, hvad jeg lavede. Da jeg på et tidspunkt skulle på forretningsrejse til Manchester i England, spurgte hun, om hun ikke måtte rejse med, men jeg måtte sige nej," skriver Robert Bowdidge.

En kvinde ved navn Kim Scheinberg, hvis mand har været ansat ved Apple, fortæller en lignende historie. 

Hendes mand arbejdede i de første år efter årtusindeskiftet på et tophemmeligt projekt, der mundede ud i, at Apples Mac-computere skiftede fra IBM's PowerPC-processorer til Intel-processorer. 

I den forbindelse skulle Kim Scheinbergs mands hjemmekontor genindrettes, så det levede op til Apples særlige sikkerhedskrav, og da Apple fandt ud af, at ægteparret havde talt om projektet over middagsbordet, fik hendes mand ordre på, at hans kone skulle glemme alt om sagen øjeblikkeligt, og at de aldrig nogensinde måtte tale med hinanden om projektet igen.

Læs også:

Afsløring: Her er Apple-butikkernes succesformular

Bliver Apples nye styresystem en gentagelse af Coca-Colas gigantiske fejl?
IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere