Artikel top billede

Foto: cole24_/CC BY-SA 2.0

Bliver Apples nye styresystem en gentagelse af Coca-Colas gigantiske fejl?

Vil Apple med iOS lægge sig ud med arven efter Steve Jobs?

Med ordene "The Best Just Got Better" introducerede Coca-Cola i 1985 en ny udgave af virksomhedens verdensberømte sodavand.

Coca-Cola var dengang ligesom Apple et verdensledende firma, der pludselig oplevede, at en konkurrent pustede dem i nakken.

New Coke, som den nye udgave af sodavanden blev døbt, var udset til at skulle erstatte den gamle klassiske Coca-Cola, og den var designet til at skulle tage kampen op mod konkurrenten Pepsi.

Derfor havde den nye cola fået en sødere smag, der i højere grad skulle appellere til den unge generation, som Pepsi især var populær hos. De første blindtests viste da også, at forbrugerne var begejstrede for den nye smag. Men da New Coke kom på markedet, vendte folkestemningen. 

Kunderne var rasende. De arrangerede demonstrationer og sendte vrede breve, hvor de gjorde klart, at de ville have den klassiske Coke tilbage. Et krav som Coca-Cola til sidst måtte give efter for.

"If it ain't broken..."

Coca-Cola forbrød sig mod det simple og nærmest banale ordsprog: "If it ain't broken, don't fix it". Og spørgsmålet er, om Apple risikerer at begå samme fejl, når virksomheden senere på året præsenterer iOS 7.

Ifølge de seneste bulletiner kan vi forvente et større kursskifte i forbindelse med iOS, der ellers har nydt enorm succes siden lanceringen i 2007.

Ganske vist har enkelte kritiske røster hævdet, at iOS er blevet en smule slidt i betrækket.

Men det lader ikke til at genere kunderne i større grad. Alene i sidste kvartal solgte Apple 37,4 millioner iPhones og 19,5 millioner iPad. En stigning på henholdsvis 6,6 og 19,5 procent, og trods stigende konkurrence er iPhone 5 og 4S verdens to bedst sælgende smartphones.

Ændringer kan føre til forsinkelse

Men alligevel lader det til, at Apple vil lave ændringer i iOS, der er så store, at det ifølge nyhedsbureauet Bloomberg kan betyde, at styresystemet bliver forsinket.

Angiveligt er Apple allerede nu blevet nødt til at skubbe de interne deadlines for, hvornår de enkelte udvikler-teams skal aflevere deres bidrag til styresystemet, hvilket kan betyde, at iOS 7 bliver frigivet senere end først planlagt.

Blooomberg beretter, at det især er kalender- og mail-delen af iOS, der står over for en større forandring. Men ifølge Apple-bloggen 9to5Mac's kilder vil Apples egne apps også få helt nye ikoner, ligesom der vil komme nye værktøjsliner samt andre betydelige ændringer i brugerfladen. 

Eksempelvis spekulerer 9to5 Mac i, at Apple i højere grad vil gøre brug af paneler, som brugerne kan trække ind fra siden - i stil med det eksisterende notifikationscenter, der kan hives ned som et gardin fra toppen af skærmen. 

Som vi tidligere har fortalt, vil vi med iOS 7 formodentlig også se et mere simpelt designsprog, hvilket vil betyde et farvel til Apples omdiskuterede brug af skeuomorphisms.

Det første opgør med Steve Jobs arv?

Meget tyder på, at forklaringen på det pludselige kursskifte skal findes i et personopgør internt i Apple. På den side i opgøret stod den tidligere chef for iOS, den nu fyrede Scott Forstall, og på den anden side en række andre prominente Apple-chefer. 

En konflikt, der før fyringen af Forstall angiveligt var så tilspidset, at Apple-cheferne Jonathan Ive og Bob Mansfield ifølge en artikel i Businessweek undgik at deltage i møder med Forstall, hvis ikke den øverste chef Tim Cook også var til stede.

Sletter sporene efter Forstall

Nu har Apples chefdesigner Jonathan Ive overtaget ansvaret for iOS, og det ser ud til, at han nu er i gang med at slette sporene efter Forstall.

En situation, der kan sammenlignes med, da Steve Jobs i 1997 returnerede til Apple som afløser for den fyrede direktør Gil Amelio.

En af Steve Jobs første handlinger var at dræbe den ellers relativt populære PDA, Newton. Beslutningen var så upopulær i nogle kredse, at den førte til protester på parkeringspladsen foran Apples hovedkvarter, men Steve Jobs stod fast på beslutningen. Han ville sætte sit eget aftryk på Apple og fjerne sporene fra sine forgængere. Beslutningen markerede starten på Steve Jobs' anden æra i Apple, og iOS 7 kan markere starten på "Jony Ive"'s æra i Apple. 

Ændrer Apple på noget, brugerne elsker?

Nu er det vigtigt at understrege, at vi ikke ved, hvor omfattende ændringerne i iOS rent faktisk bliver.

Men spørgsmålet er, om pres fra omverdenen og interne uoverensstemmelser betyder, at Apple i øjeblikket er i færd med at ændre på noget, som de fleste brugere i virkeligheden er glade for. Akkurat som Coca-Cola gjorde i 1985.

Er ændringer, der primært er æstetiske, virkelig noget, som Apple bør bruge så mange ressourcer på, hvis det tilmed betyder, at styresystemet og Apple risikerer at komme et skridt bagefter konkurrenterne?

Denne skribent er ikke en stor fan af skeuomorphisms og hilser personligt ændringerne velkommen. Men spørgsmålet er, om alle Apple-brugere har det på samme måde. Kunne man ikke forestille sig, at der er tværtimod er mange, der netop forbinder Apples brugerflade med de mange små lækre detaljer og referencerne til velkendte fysiske objekter?

En ComON-læser skrev sidste år som en kommentar til Apples brug af skeuomorphisms: "Det er netop det, der er med til at gøre Apple helt unik og få masser af folk væk fra de kedelige hvide listevisninger i andre miljøer og over til Apple."

Og som John Paulin, der underviser i brugergrænsefladedesign ved IT-Universitetet i København, sagde om brugen af skeuomorphisms i et interview med ComON sidste år:

"Det betyder meget for, hvor fortrolige folk føler sig med softwaren, når den minder om noget, de kender i forvejen. Det er dog nok især tilfældet for folk, der ikke tilhører den nye generation af digitale indfødte," siger han.

Opgøret med Jobs' arv?

Netop fortrolighed og brugervenlighed har altid været en af Apples kerneværdier, og derfor var netop Steve Jobs også en af bannerførerne for brugen af disse referencer til velkendte objekter fra det virkelige liv.

Men spørgsmålet er, om det efterhånden er blevet overflødigt i dag, hvor gadgets og apps efterhånden er en indgroet del af vores hverdag.

Det finder vi ud af, når vi ser designændringerne og ikke mindst brugernes reaktion på dem.

Uanset hvad bliver det interessant at følge, hvad der kan vise sig at være Apples første opgør med arven efter Steve Jobs.

Læs også:

Her er hvad vi kan forvente af Apples nye styresystemer 

Dette selvfede og pyntesyge design gjorde fyret Apple-chef upopulær 

Forsker: Derfor er Apples 'pyntesyge' design ok
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.