Vupti: Helt simpelt it-trick kan redde digital post fra kaos

Opgør med historiske metodefejl og pragmatiske løsninger kunne være løftestangen til at få det kriseramte digital post-projekt på ret kurs igen. Men sådan bliver det næppe.

Inden længe truer et sandt digitaliseringskaos, når 651.000 danske virksomheder skal kommunikere med offentlige myndigheder via digital post.

For hverken myndigheder eller virksomhederne er tæt på at være klar til premieren, som finder sted 1. november - altså om halvanden måneds tid.

Efter at have læst om, hvordan den offentlige sektor vil gribe sin del an med at komme på plads til tiden, har ph.d.-studerende Jesper Bull Berger med flere undersøgelser omkring digital post-forsinkelser på cv'et, skrevet til Computerworld med en vis forundring over det offentliges tilgang til kæmpe-projektet.

Fra grøn til rød
Han forklarer blandt andet, at ved eDag3-startskuddet til modtagelse af digital post tilbage i 2010, anvendte den daværende Økonomistyrelsen en klarmeldingsoversigt, hvor man online kunne se ud fra farvekoderne rød, gul og grøn, hvor langt de enkelte myndigheder var nået med digital post.

"Omkring eDag3 var langt de fleste myndigheder grønne," fortæller forskeren, som derfor mener, at man godt kan stille spørgsmålstegn ved den daværende metode, der viste, at mange myndigheder dengang kunne modtage digital post, men så siden åbenbart er faldet af på den.

I sin forbløffelse over fodslæberiet i den offentlige sektors indsats med indførelsen af digital post, foreslår Jesper Bull Berger ved Roskilde Universitet, at det offentlige gentager hans forsøg ved at kontakte myndigheder og se, hvem der ikke svarer og derefter følge op på at få gjort disse myndigheder klar.

"Dette vil være en meget mere realistisk klarmeldingstest og sandsynligvis meget mindre ressourcekrævende at foretage end at bede myndighederne besvare et spørgeskema."

"Herudover vil jeg anbefale, at man gør det fra virk.dk, så man får testet paratheden i forhold til virksomheder. Vi har kun tjekket i forhold til borgerhenvendelser. Det er jo muligt, at der gemmer sig nye udfordringer på virksomhedssdelen," foreslår Jesper Bull Berger.

Fastholder plan med spørgeskema
Men sådan spiller klaveret ikke hos Digitaliseringsstyrelsen.

For på kritikken af tidligere undersøgelser, hvor alle grønne lamper lyste for tre år siden, svarer Lone Berglykke, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen, på følgende måde:

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.